Αμετροέπειες

 

Δεν είναι κάθε ο κάθε Βαν Γκογκ αριστούργημα

Ο Βαν Γκογκ υπήρξε μιά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περίπτωση καλλιτέχνη, με την έννοια ότι ο συνδυασμός της αισθαντικότητας του, της συγκρότησης του σαν καλλιτεχνικής προσωπικότητας και του ανυπότακτου θυμικού του τον καθιστούν εν δυνάμει οδοδείκτη γιά την πορεία της τέχνης.  Προέβαλλε-πρώτος αυτός- και με απίστευτη ενάργεια, την πιθανότητα μιάς αληθινά άλλης εναλλακτικής στην τέχνη. Δεν είναι όμως όλα του τα έργα σημαντικά και, πολύ περισσότερο, πολύ λίγα θα χαρακτηρίζονταν αριστουργήματα. Πρέπει λοιπόν να προσέχουν κάποιοι όταν αστόχαστα πετάνε αυτή την πανίερη λέξη που καθαγιάζει ένα έργο πνοής: Αριστούργημα!

Ένα έργο τέχνης κρίνεται έξω και πάνω από τις οποιεσδήποτε λεζάντες το συνοδεύουν. Ένα έργο τέχνης, μόνο του, μέσα στο κάδρο του, στέκεται απέναντί μας περιμένοντας να κριθεί και να μας πείσει. Γιατί ένα έργο τέχνης που είναι έργο υψηλής πνοής, ένα αριστούργημα, την έχει αυτή την ικανότητα. Ένα αριστούργημα πείθει καθεαυτό και δεν εξαρτάται από την επικοινωνιακή δεινότητα των λέξεων που το αναγγέλουν πανηγυρικά σαν ακριβοπληρωμένα θεαματικά αλλά θνησιγενή πυροτεχνήματα. Ένα έργο τέχνης δεν απαρτίζεται από τα λόγια που το συνοδεύουν σαν ύμνος, δεν είναι τα λόγια το έργο τέχνης αλλά οι γραμμές, οι πινελιές, τα χρώματα, τα σχήματα και τα αισθήματα και νοήματα-άρρητα-που εκπέμπει.Το έργο τέχνης είναι οι σταθερές του δηλαδή η ύλη του που εμπνέει και όχι οι μεταβλητές του δηλαδή τα λόγια-ακόμα και τα εμπνευσμένα-που απρόσκλητα πολλές φορές παίζουν το ρόλο  του ενοχλητικού, παρασιτικού και παρείσακτου επικοινωνιολόγου.

Εν κατακλείδι: η κύρια συμβολή του Βαν Γκογκ δεν είναι τα αριστουργήματα του,που το ξαναλέμε: δεν είναι πολλά, αλλά η καινοτομία των ιδεών του και ο τρόπος που αυτές οι ιδέες πήραν μορφή μέσα απ’τις μορφές του.

Υπάρχουν και μέτριοι-ακόμη και κακής ποιότητας-Βαν Γκογκ που οι έμποροι τέχνης θα προτιμούσαν να μη το ξέρουν

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: