Εάν ο Βενιζέλος…

Αν ο Βενιζέλος ανήκε σε οποιοδήποτε από τα άλλα κόμματα, σε οποιοδήποτε, αργά ή γρήγορα θα τον είχαν εκλέξει αρχηγό. Από το ΚΚΕ μέχρι την ακροδεξιά και από τους οικολόγους μέχρι τους εξωκοινοβουλευτικούς, θα παρακαλούσαν να τον έχουν αρχηγό τους. Μόνο το ΠΑΣΟΚ θα αποτελούσε -όπως και αποτελεί- εξαίρεση. Γιατί άραγε;

Σ'έναν ηγέτη κάθε αναπηρία επιτρέπεται εκτός από την πνευματική...

Κατά πολλούς, πρυτανεύει κάποιου είδους επετηρίδα, που δεν επιτρέπει σε νεώτερα στελέγχη να ανέβουν στην ανώτατη βαθμίδα , ακόμα κι αν έχουνε τη δικιά τους τεράστια συμβολή στην αίγλη του κόμματος, ακόμα κι αν έχουν να επιδείξουν αγωνιστικές περγαμηνές, ακόμα και αν έχουν ένα κοφτερό και παραγωγικό μυαλό. Είναι αυτή η λογική που τελικά είναι η ίδια η τροχοπέδη και οι συναφείς αγκυλώσεις του συστήματος ΠΑΣΟΚ,που έχουν βαλτώσει και την ίδια την κοινωνία. Είναι λυπηρό να διαπιστώνεται κάτι τέτοιο γιά μιάπολιτική δύναμη και ένα κομματικό μηχανισμό που τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια υπήρξε η αληθινά κινητήρια δύναμη της πολιτικής στην Ελλάδα, χάρις κυρίως στην ευφυΐα και την ορμητική διάθεση ενός γενναιόφρονα και ρηξικέλευθου πολιτικού, του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η ανόητη αλλά και πονηρά πελατειακή λατρεία του νεποτισμού σε όλο της το μεγαλείο!

Σού φαίνεται πως σαν από κάποια διάθεση ισορροπίας η φύση ανέκοψε αυτή την ορμή, που στην περίπτωση του Βαγγέλη Βενιζέλου θα συνέχιζε απρόσκοπτη και πολύ πιό παραγωγική, αφού αυτό το κόμμα θα είχε μπεί, θέλοντας και μή, στη φάση της ωριμότητας του, αφήνοντας τους ενθουσιαστικούς πειραματισμούς της πρώτης μεταδικατορικής περιόδου. Είναι λυπηρό ότι ένα κόμμα που ήταν η κατεξοχήν αντιμοναρχική δύναμη στην Ελλάδα, βρίσκεται σήμερα εγκλωβισμένο στον πρωτογονισμό των μεσαιωνικών δυναστικών λογικών. Ότι οι ψηφοφόροι αυτού κόμματος φέρνουν στην ηγεσία του ένα προβληματικής αντίληπτικότητας και νεφελώδους κοσμοαντίληψης άτομο, με σαφώς λειψά εθνικά αντανακλαστικά και με ανύπαρκτη πολιτική συγκρότηση, με μόνο  σκεπτικό το όνομα του υποψήφιου ηγέτη. Καταντάει τραγελαφικό, φαιδρό και ανήκουστο, ειδικά για την Ελλάδα του 21 ου αιώνα, την Ελλάδα των δημοκρατικών κατακτήσεων, να εκλέγει ηγεσίες με δυναστικό σκεπτικό. Και μάλιστα όταν απέναντι στα ελλιπούς συγκρότησης προβληματικά αυτά άτομα στέκονται διάνοιες και πολιτικά ταλέντα του διαμετρήματος ενός Βαγγέλη Βενιζέλου. Δεν το βρίσκω καθόλου τυχαίο που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό το χάλι. Και ναι μεν δεν είναι τυχαίο αλλά δυστυχώς είναι και δραματικό.

Κάθε χώρα θα έκανε το παν γιά να εκμεταλλευτεί τα ταλέντα της σε κάθε τομέα όπου τα διαθέτει και κατά μείζονα λόγο θα το έκανε αυτό στην πολιτική της ηγεσία. Στην Ελλάδα κινούμαστε στον αντίποδα αυτής της λογικής. Επιλέγουμε τους απολύτως ατάλαντους και μετά καθόμαστε και βλέπουμε το δράμα να ξετυλίγεται μπρος στα έκπληκτα τάχα μου μάτια μας. Είναι προφανές ότι κάποιου είδους φθόνος, ένα είδος κόμπλεξ βασανίζει μέρος του πολιτικού προσωπικού και της αντίστοιχης με αυτό μερίδας των ψηφοφόρων και που «πάση Θεού»(γιά να θυμηθούμε τον αχαρακτήριστο ΓΑΠ) δεν θα επιτρέψει ποτέ στο πνεύμα και τη δημιουργικότητα να λάμψει και να εκφραστεί.

Ο τέταρτος γόνος της δυναστείας Παπανδρέου περιμένει κι αυτός τη σειρά του κατά τη μοναρχική τάξη διαδοχής...

Φυσικά ένα μεγάλο μέρος μέρος της ευθύνης αυτής ανήκει και στα ίδια τα άτομα που επαινούμε. Γιατί νομίζουμε ότι ολιγωρούν αδικαιολόγητα. Είναι ο καιρός της δράσης. Εάν έχουν ηγετικές φιλοδοξίες(όχι από ματαιδοξία ασφαλώς αλλά από περίσσεια ικανότητας και ανάγκη διοχέτευσης της σε δημιουργικές ατραπούς), τώρα είναι η ώρα της δράσης. Τώρα που η ανεπάρκεια του Παπανδρεϊκού συστήματος πληγώνει και σκλαβώνει τη χώρα σε αποφάσεις και δεσμεύσεις ατιμωτικές. Γιατί είναι σίγουρο ότι αν δεν συγχωρούμε την παπανδρεϊκή βλακεία και ανικανότητα, είναι εξίσου σίγουρο ότι δεν θα συγχωρήσουμε-ίσως ακόμη περισσότερο-και την ολιγωρία της εξυπνάδας…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: