Οι ευθύνες των δημοσιογράφων(ανάρτηση λογοκριμένη στο LIFOblog του κ. Τσαγκαρουσιάνου!)

Η λαϊκή οργή δεν είναι κολπάκι γιά φλώρια πολιτικούς. Είναι αλήθεια.

Η κλαγγή των όπλων έρχεται στο μέρος μας. Το φυτίλι σφυρίζει σβουρηχτό στ’αφτί μας κοντά. Η μεγάλη ώρα του δράματος ξεσπά. Ο κόσμος είναι διπλά οργισμένος: γιά τα μέτρα καθεαυτά (φυσικά!) αλλά και γιά το είδος και το μέγεθος του ψέμματος.

Δεν το συζητάω ότι η ευθύνη του Γιώργου Παπανδρέου είναι ΑΚΕΡΑΙΑ. Και είναι ακέραια γιατί αποδέχτηκε-με ψεύτικες υποσχέσεις που μας έδωσε υποκλέπτοντας την ψήφο μας-ότι ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς επιφυλάξεις. Και όχι μόνο αυτό αλλά διαβεβαιώνοντας μας γιά το ότι ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (το αθλιότερο ψέμμα που ειπώθηκε ποτέ σε λαό -τουλάχιστον στην Ελλάδα, ικανό από μόνο του να εξαγριώσει και τον πιό νηφάλιο). Βρίσκεται λοιπόν αυτό το επτάμηνο στην εξουσία έχοντας ανειλημμένη την ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ.

Σήμερα βέβαια διαπιστώνουμε ΟΛΟΙ,άσχετα αν μερικοί δεν στέργουμε να το ομολογήσουμε -αλίμονο εκ των υστέρων-το ψέμμα του. Το ψέμμα όμως στην πολιτική δεν το εκφωνεί απλά ένας ψεύτης. Το στηρίζει και ένας στρατός προθύμων, ενσυνείδητα,προγραμματικά, συντεταγμένα και δουλικά.  Είναι ακριβώς αυτοί που εντέλλλονται να μας μεταφέρουν αλήθειες, να υπηρετούν αλήθειες: οι δημοσιογράφοι. Το ψέμμα λοιπόν του Παπανδρέου στηρίχθηκε και υπηρετήθηκε από το σύνολο σχεδόν του τύπου, του κατεστημένου τύπου. Εννοώ του τύπου μεγάλης, λαϊκής επιρροής.

Ας δούμε λοιπόν μιά ωραία ,εύγλωττη εκδοχή της υπηρεσίας του ψέμματος, που την είχαμε καταγγείλει πάμπολες φορές αλλά που τώρα θα γίνει πιό εύκολα κατανοητή. Είναι γνωστή η απέχθεια που πάντα ένιωθε (και φυσικά νιώθει) ο Παπανδρέου γιά τις συνεντεύξεις που δεν είναι λάιφ στάιλ αλλά αμιγώς πολιτικές. Και επίσης συνεντεύξεις που έχουν το φορμά της ανάκρισης. Η έκδηλη ανεπάρκεια του, του δημιουργεί ένα φοβικό σύνδρομο απέναντι σε τέτοιες συνεντεύξεις. Αν γιά παράδειγμα έχει απέναντί του ένα δημοσιογράφο-έστω και φιλικού του καναλιού- τον Πρετεντέρη ας πούμε, τότε σε μιά ερώτηση που δεν απάντησε με σαφήνεια, ο δημοσιογράφος, αυτός που σέβεται τουλάχιστον τον εαυτό του, θα επανέλθει, ζητώντας αυτή την αναγκαία σαφήνεια. Και αν ο πολιτικός δεν απαντά, ο δημοσιογράφος θα επιμείνει. Οπότε κάποια στιγμή ή θα πάρει την σαφή απάντηση ή αν δεν την πάρει , ο πολιτικός θα μείνει έκθετος, αφού απέφυγε να απαντήσει.

Ο Γιώργος έδωσε αρκετές συνεντεύξεις τύπου, ένα φορμά εξαιρετικά βολικό γιά όποιον θέλει να αποφύγει τις απαντήσεις. Δηλαδή απαντά με τον τρόπο που θέλει να απαντήσει στο δημοσιογράφο που τον ρώτησε αλλά ο δημοσιογράφος-αν δεν έλαβε απάντηση(και με τον ΓΑΠ, στις δύσκολες ερωτήσεις ποτέ δεν λάβαινε σαφή απάντηση!)- δεν είχε δικαίωμα γιά έστω μιά ακόμη διευκρινιστική ερώτηση και φυσικά ανάλογη απάντηση. Κι ετσι η συνέντευξη κυλούσε στα όρια της ασφάλειας και της απόλυτης και απρόσκοπτης προβλεψιμότητας, καταντώντας μη συνέντευξη αλλά ένα καλά ή και κακά, σκηνοθετημένο ψέμμα.

Κι όμως, δεν είδα κανένα δημοσιογράφο να διαμαρτύρεται γιατί ο- βάσιμα τοτε- επόμενος πρωθυπουργός της χώρας-την προεκλογική περίοδο-δεν έδωσε ΟΥΤΕ ΜΙΑ συνέντευξη σε κάνένα κανάλι στο δύσκολο και απαιτητικό αυτό φορμά, δηλαδή της τετ α τετ ή  και με άλλον ένα ακόμη δημοσιογράφο(ακόμη πιό ζόρικο). ΚΑΜΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ! *Πράγμα που σημαίνει ότι συστηματικά κρυβότανε και οι δημοσιογράφοι τον κάλυπταν. Κι όμως αν είχε περάσει από τη βάσανο μιάς τέτοιας συνέντευξης, θα αναγκάζονταν από τα πράγματα να γίνει πιό συγκεκριμμένος, θα βρισκόταν στο αναγκαίο εκείνο περιβάλλον όπου τα ψέμματα δεν μπορούν να διατυπωθούν αστόχαστα  και χωρίς συνέπεια γι’αυτόν που τα εκφέρει την ώρα και τη στιγμή που τα εκφέρει. Η περίεργη λοιπόν σιωπή των δημοσιογράφων και η προσβλητική γιά την ίδια την επαγγελματικής τους ακεραιότητα, να συνεντευξιαστεί μαζί τους τέτ α τετ είναι μιά΄ΥΨΙΣΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ στο παπανδρεϊκό ψέμμα, γιατί Η ΣΙΩΠΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΥΠΟΥΛΗ ΜΟΡΦΗ ΨΕΜΜΑΤΟΣ.

Την ώρα που γράφω αυτή την οργισμένη ανάρτηση στη Βουλή γίνονται σοβαρά επεισόδια. Είναι στενάχωρα αλλά η ιστορία ίσως και να τα θεωρήσει και αναγκαία (θα δείξει…). Όλα τα κανάλια σε λεωφόρους στεγάζονται. Θα φέρουν λαό αυτοί οι δρόμοι μπρος τα παλάτια των μίντια;  Ο Αντένα, το Μεγκα, το Αλτερ, ο Άλφα, το Σκάι, το Σταρ θα αντιμετωπίσουν την οργή μας; Ο Καψής, ο Τσίμας, ο Χατζηνικολάου, ο Λιαρέλλης. ο Τριανταφυλλόπουλος, ο Αναστασιάδης(ενδεικτικά) θα αντιμετωπίσουν την οργή που τους αντιστοιχεί στο μέγεθος των αντίστοιχων κερδών τους;

* Να σημειώθεί ότι όλοι-μα όλοι!- οι πολιτικοί αρχηγοί έδωσαν τέτοιες συνεντεύξεις σ’αυτά τα κανάλια.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: