Μίλα μου πώς να σε καταλάβω…

Καμιά φορά το πνεύμα είναι τόσο προφανές και τόσο εύγλωττο στην αλαλία του!

Τούτη δώ η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια κάποιας δημόσιας συζήτησης που οργανώθηκε στο Νταβός*. Οσοι την είδαν από τις τηλεοράσεις τους ξέρουν και δεν χρειάζεται να προσθέσω λόγια σε συμβάντα, βλέμματα,αμηχανίες,παύσεις, χάσματα, ιλαρότητες (που σύντομα θα οδηγούσαν σε τραγωδία, αυτό που θα μείνει στο θυμικό μας σαν το οικονομικό δράμα του 2010).

Γιά όσους δεν παρακολούθησαν αυτή τη συζήτηση υπάρχει κυρίως αυτή η φωτογραφία.

Οι συζητήσεις έχουν το κακό συνήθειο να έχουν συνδιαλεγόμενους και οι συνδιαλεγόμενοι έχουν το δικό τους κακό συνήθειο να παραθέτουν τα επιχειρήματα τους και το επίσης πολύ κακό συνήθειο να τα παραθέτουν χρησιμοποιώντας λέξεις. Τις λέξεις τις μαθαίνουν από νωρίς οι ανθρωποι και μαθαίνουν, αυτοί που θέλουν να επιχειρηματολογούν, να τις έχουν πάντα έτοιμες στη φαρέτρα τους και με απολύτως φυσική αντανακλαστική και αυτοματική διαδικασία-αυτοί που τουλάχιστον έχουν κοινή νοημοσύνη-να τις αποθέτουν έγκαιρα αλλά και έγκυρα στη πρόταση που σχηματίζει άλλο ένα βήμα γιά την εξέλιξη του συλλογισμού τους, δηλαδή της επιχειρηματολογίας τους. Να θυμίσω ότι η συζήτηση διεξήχθη στην μητρική γλώσσα του Πρωθυπουργού μας, δηλαδή τα αγγλικά.

Τί λέει λοιπόν αυτή η τόσο εύγλωττη φωτογραφία; Δείχνει έναν άνθρωπο που αδυνατεί να σταυρώσει λέξη. Που την κυνηγά με τα χέρια, με το κεφάλι και με το σώμα του ολόκληρο. Και γιατί την κυνηγά; Μα γιατί οι λέξεις έχουν το κακό συνήθειο να κρύβουν  νοήματα πίσω απ’τις αρθρώσεις τους, πίσω απ’τους ήχους τους. Και όταν πραγματεύεσαι θέματα όπου κάνεις χρήση αφηρημένων εννοιών, που σαφέστατα δεν γνωρίζεις, πώς να βρείς τη λέξη που αντιστοιχεί σ’ένα αφηρημένο νόημα; Βλέπετε δεν είναι όλες οι λέξεις το ίδιο συγκεκριμμένες και απτές όπως το μαμ, κακά και νάνι. Ε, λοιπόν, όταν ένας πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση με σιγουριά να διαχειριστεί την αφηρημένη γλώσσα που είναι σύμφυτη και με την πολιτική πράξη και οταν αυτό δεν μπορεί να το κάνει στην δικιά του , τη μητρική του γλώσσα, τότε ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ; Σε ποιά γλώσσα επικοινωνεί γιά να συνεννοηθούν αμοιβαία (δεν έχουν όλοι την αντιληπτική ικανότητα του Παπανδρέου.Προφανώς δηλαδή κάποιος πρέπει ν’ανέβει και κάποιος πρέπει να κατέβει αυτή την κλίμακα αντίληψης).

Δεν λέω άλλα. Καταλαβαινόμαστε!

Υ.Γ. Κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία:θα αποζημιωθείτε με μιά εκτάκτως χορταστική μεγέθυνση, πολλαπλασιαστικά γελαστική!

* Γράψτε λάθος σχετικά με τον τόπο λήψης της φωτογράφίας:είναι προφανές ότι η λήψη έγινε στο Χίλτον της Άγκυρας. Επί της ουσίας όμως δεν αλλάζει κάτι. Το ιστορικό εξάλλου της παπανδρεϊκής αμηχανίας απέναντι στο λόγο είναι γνωστό ακόμα και στους αγράμματους αυτής της χώρας, που υπομειδιούν αλληλέγγυα και συγκαταβατικά στον πνευματικό αρχηγό τους, άσχετα αν γι’αυτούς άλλα- προφανώς- κέλευσε η μοίρα που στον άλλο όμως τα έδωσε απλόχερα.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Μίλα μου πώς να σε καταλάβω…”

 1. Πανος Says:

  Μοιραίο πρόσωπο, αυτός που έψαχναν χρόνια.
  Οι ομιλίες, δηλώσεις και λοιπές εμφανίσεις που είναι αναρτημένες στον προσωπικό κόμβο του GAP είναι άπειρες σε αριθμό (οι φωτογραφίες του να δείτε).

  Ποιος τις γράφει;
  Όχι βέβαια ο ίδιος γιατί όποτε έχει αποκαλύψει τον πραγματικό του εαυτό εκτός κειμένου έχουμε γίνει διεθνώς ρεζίλι.
  Κεφαλαιώδης απορία για μένα παραμένει το αν γνωρίζει και το περιεχόμενο τους, ή απλά του δίνονται τελείως έτοιμες να τις απαγγείλει;
  Αυτό ακριβώς το ισχυρίζομαι γιατί από εκδήλωση, σε εκδήλωση συνήθως κάνει διακοπές ή σαλιαρίζει, οπότε πότε προλαβαίνει να δώσει το περίγραμμα του λόγου στον εγκάθετο λογογράφο;

  Ισχυρίζομαι δηλαδή ότι απλά δεν διαβάζει τους λόγους αλλά απαγγέλλει με κουτσά στραβά Ελληνικά* άγνωστα κείμενα που του δίνονται έτοιμα γεμάτα κοινοτοπίες αοριστολογίες και γενικεύσεις**.

  http://www.papandreou.gr/papandreou/content/folder2.aspx?d=6&rd=7739474&f=1721&rf=-1853366823&m=-1&rm=0&l=2

  *Ο ‘Πιτσιρίκος’ έχει διαπιστώσει ορθά, ότι όποιος δεν μιλάει καλά μια γλώσσα μετά από τριάντα χρόνια παραμονής στην χώρα, τότε δεν μιλάει σωστά καμία γλώσσα, αυτό για όσους ισχυρίζονται ότι ομιλεί σωστά τουλάχιστον την Αγγλικήν.
  **Τεκμηριωμένο σχόλιο στο post:
  http://na-plirosoun-autoi.blogspot.com/2010/06/gap.html

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: