Το καθήκον του αρχιτέκτονα

Το καθήκον του σοβαρού μνημειακού αρχιτέκτονα είναι πολύμορφο και έχει πολλές και μεταξύ τους αντικρουόμενες βλέψεις. Παρόλα αυτά πρέπει όλα να τα λάβει υπόψη του, ακόμη κι αν πρυτανεύσει μιά τελικά, όπως είναι φυσικό, βλέψη και ένας σκοπός.

Hubert Robert: εικόνες απ'το παρελθόν του μέλλοντος.Το Λούβρο σαν ωραίο ερείπιο!

Λογικό είναι ο αρχιτέκτονας να κτίζει γιά το σήμερα και να μπορεί να είναι τόσο οραματικός, ώστε να καταφέρει να προβλέψει και κάποια μερίδα ικανοποίησης γιά το αύριο, όσο αυτό είναι φυσικά δυνατό, ειδικά σήμερα που κάθε τι τρέχει, εξελίσσεται και μεταλλάσσεται και στο τέλος ξεπερνιέται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς.

Ποσοι όμως αρχιτέκτονες  σκέφτονται ότι το οικοδόμημα που κτίζουν κάποια στιγμή θα μπεί στην επικράτεια του χτες, του παρελθόντος; Άρα πόσοι απ’αυτούς το συλλαμβάνουν σαν ερείπιο; Θέλω να πώ ότι αν κάποιος έχει μιά συγκρότηση καλλιτέχνη αρχιτέκτονα, αυτό σημαίνει ότι σκέπτεται με όρους μνημειακότητας και αυτοί οι όροι σημαίνουν ότι ένα κτήριο μπορεί να ζήσει μιά νέα- ίσως πιό ενδιαφέρουσα- ζωή, σαν ερείπιο. Τί είδους όμως ερείπιο μπορεί να είναι ένα μοντερνικό οικοδόμημα αν δεν χτίζεται έστω με όρους γλυπτικής, ώστε να έχει να επιδείξει τουλάχιστον τη σπαραγμένη του πλαστικότητα;

Advertisements

2 Σχόλια to “Το καθήκον του αρχιτέκτονα”

  1. Γιάννης Παπαϊωάννου Says:

    τι ενοει ο ποιητης;

  2. iconology2009 Says:

    Ο «ποιητής» δεν μιλάει-και γράφει- μόνο γιά πολιτικά. Τον απασχολούν κι άλλα θέματα. Δυστυχώς ήρθε το Παπανδρεϊκό φαινόμενο γιά να σαρώσει όχι μόνο τις ζωές μας όλων μας σαν σύνολο αλλά και του καθενός μας ξεχωριστά και ατομικά. Κι έτσι βρέθηκα κι εγώ στρατευμένος και πολεμιστής ενάντια στον κοινωνικά,πολιτικά, εθνικά και πολιτιστικά τοξικό παπανδρεϊσμό και τα εκφυλιστικά, νεοπλασικά παρεπόμενα του.
    Μακάρι να τελειώσει γρήγορα κι όσο το δυνατό πιό ανέξοδα(τί λέω ε; )αυτή η ζοφερή παρέμβαση, να γυρίσουμε στην κανονικότητα της ρουτίνας μας και στον παλιό μας πραγματισμό ποιητικών αναρτήσεων σαν κι αυτή…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: