Οι εικόνες είναι πιά τόσες πολλές όσες και οι λέξεις μες στα κείμενα

Η χαρά της φωτογράφισης είναι διαυγής χαρά, ακόμη κι αν η φωτογραφία είναι θολή!

Η πράξη της φωτογράφισης-απίστευτα εκλαϊκευμένη χάρις στη νέα τεχνολογία- έχει γίνει πιά μιά αυτοματική αλλά γαλήνια βιωματική ενέργεια. Εγκολπώνεται στο θυμικό μας νηφάλια σαν αδιόρατο χάδι, σαν ένα χωρίς ιδιαίτερη σημασία φιλί, σαν ένα περιβάλλον εικονογραφικής μνήμης με γλυκούς ήχους κλικ, σαν ρολογάκι παιδικά χαριτωμένο που καταγράφει το χρόνο αλλιώς.

Οι αφορμές που έχει πιά ο κόσμος γιά να φωτογραφίζει είναι αυτές που παντα θάπρεπε να είναι: η αείρροη καθημερινότητα και ο επιμερισμός σε κάθε στιγμή της μιάς ευθύνης να αναπαρασταθεί φωτογραφικά. Στη πραγματικότητα καμιά στιγμή δεν είναι ανάξια φωτογράφισης ή καλύτερα αντάξια της το ίδιο που παλιότερα οι σπάνιες φωτογραφίσεις δεν ήταν παρά η ακαταλληλότητα του χρόνου επιλογής τους.

Αυτή η έκρηξη φωτογραφικής χαράς που διαχέεται σε κάθε χρόνο και τώρα πιά και σε κάθε τόπο, μού δίνει μιά ορμή και μιά παραφορά τρυφερότητας απέναντι στην τέχνη που υπηρετώ. Μπορεί η δημοκρατικοποίηση της φωτογραφίας να σημαίνει σχεδόν αυτοματικά το τέλος πιά του μέσου επαγγελματία φωτογράφου-κι εδώ βρίσκεται κι ένα δικό μου προσωπικό επαγγελματικό δράμα, που αλίμονο δεν είναι μόνο δικό μου αλλά του κλάδου γενικότερα- αλλά συνειδητοποιώντας ότι η ζωή προχωράει και δεν είναι δυνατόν να κολλά στο ξεφλουδισμένο παρελθόν της, το αποβλημμένο πιά, κοιτάμε μπροστά και μπαίνουμε στο πανηγύρι της εικόνας εκ νέου αισιόδοξοι και εκ νέου δυνατοί

Advertisements

2 Σχόλια to “Οι εικόνες είναι πιά τόσες πολλές όσες και οι λέξεις μες στα κείμενα”

  1. stratos fountoulis Says:

    πόσο δίκιο έχετε για αυτό το κάποτε ακριβό μέσο, το ίδιο νιώθω κι εγώ…

  2. iconology2009 Says:

    Βέβαια ενώ όντως δημοκρατικοποιήθηκε η φωτογραφική πράξη-εγώ μιλάω γιά Λαϊκή Δημοκρατία της Φωτογραφίας πιά-η τέχνη του να παράγεις υψηλής ποιότητας εικόνες συνεχίζει να είναι μιά κυριολεκτικά αριστοκρατική δραστηριότητα, δηλαδή δουλειά και προϊόν των άριστων και των πιό αισθαντικών, που κακά τα ψέμματα είναι λίγοι.
    Η χαρά όμως της φωτογραφίας είναι πιά μιά αυθεντικά λαίκή χαρά που μάλιστα έχει κατέβάσει και το ηλικιακό όριο. Ενα εξάχρονο πιτσιρικάκι άνετα μπορεί να συντελέσει με το κλικ του στη δημιουργία ενός άσπιλου αριστουργήματος!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: