Τα στερνά ατιμούν τα πρώτα (περίπτωση Κουβέλη)

Πρώτο τραπέζι πίστα με τον Παπανδρέου:από νωρίς έδειχνε το πράγμα πού πήγαινε…

Δεν είναι παράξενο ότι «στης ακρίβειας το καιρό», θέλω να πώ στην εποχή όπου σακατεύονται κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα, στην εποχή που αμφισβητούνται εθνικές κυριαρχίες και λαϊκές κατακτήσεις αιώνων, στην ίδια ακριβώς εποχή που δημιουργείται ένα βουβό κλίμα και ένα γόνιμο έδαφος γιά να αναπτυχθούν, να ακουστούν και να προβληματίσουν «με την υγεία της καταιγίδας τους» που χρόνια τώρα καταδιωγμένες, παρεξηγημένες αλλά από την παράξενη συγκυρία αυτών των μελαγχολικών καιρών αναδρομικά δικαιωμένες αριστερές ιδέες-σαν αίσθηση προφητείας τουλάχιστον- δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι σ’αυτόν τον εμβληματικό καιρό βρήκε ο κ. Κουβέλης τη διάθεση, το σθένος και την αναχρονιστική γενναιότητα να αποστασιοποιηθεί από τον αριστερότροπο Συνασπισμό; Τώρα; Τώρα που στη χώρα αλωνίζουν οι δυνάμεις του ΔΝΤ και θερίζουν κατακτήσεις και δικαιώματα;

Απ’την αρχή φάνηκε ότι το κόμμα αυτό δημιουργήθηκε μόνο και μόνο γιά να παίξει το ρόλο και το άλλοθι ενός αριστερού δεκανικιού της παραπαίουσας στο νεοφιλεύθερο της παραλήρημα της προδοτικής κυβέρνησης του ανδρεικελοειδούς Παπανδρέου. Διερρήγνυαν τα ιμάτια τους οι της Δημοκρατικής Αριστεράς του Κουβέλη ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι στο μόνο που στοχεύουν είναι η ανανέωση του αριστερού λόγου και η αποστασιοποιίηση από δόγματα του παρελθόντος και λοιπά ωραία γλαφυρά και μπαρουφοείδή του είδους που μας χόρτασαν οι λογογράφοι του ανοιακού δυναστικού γόνου που κυβερνά με τόση βαναυσότητα την Ελλάδα ένα σχεδόν χρόνο τώρα. Πριν καν όμως στεγνώσει το μελάνι της διακήρυξης έρχεται η επιβεβαίωση των χειρότερων υποψιών μας:πλάι στη βοήθεια του Καρατζαφέρη και της Ντόρας Μητσοτάκη, προστίθενται στις δυνάμεις που θα στηρίξουν το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ με αυτόν ή τον άλλο τρόπο και οι Κουβελικοί. Οι δηλώσεις Κουβέλη είναι απροσχημάτιστα υποστηρικτικές των κυβερνητικών σχεδιασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ήδη ο Πεταλωτής εκφράζει την ανακούφισή του γιατί-εικονικά έστω-φαντάζει η Κυβέρνηση να σπάει το εμπάργκο και την απομόνωση που η ίδια η ανάλγητη πολιτική της δημιούργησε.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το σχήμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Ο Κουβέλης φεύγοντας από το Συνασπισμό δεν πήρε μαζί του παρά μόνο τα ονόματα των βουλευτών που συμπαρέσυρε. Στη πραγματικότητα δεν έχει κανένα αντίκρυσμα ούτε πολιτικό ούτε κοινωνικό και πολύ σύντομα θα εξελιχθεί σε  Μη Κυβερνητική Οργάνωση χρηματοδοτούμενη από τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Αυτό σίγουρα το ξέρει πολύ καλά ο κύριος Κουβέλης. Γνωρίζει πολύ καλά πώς ό, τι είναι να κερδίσει, σε όποιο επίπεδο κυνηγά αυτό το κέρδος-το χρηματικό δεν αποκλείεται σε καμιά περίπτωση-θα το πετύχει όσο είναι ο ίδιος και οι σύντροφοι του βουλευτές, τουλάχιστον του κόμματος που δηλώνουν. Μετά τις επόμενες εκλογές θα ανήκουν κι αυτοί ή στην ιστορία των βραχύβιων κομμάτων ή στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ ή, το πιό πιθανό, στους αποτυχημένους υποψήφιους με το ΠΑΣΟΚ, ψάχνοντας μοίρα στον ήλιο του μεταπαπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ-με ποσες πιθανότητες επιτυχίας όμως πιά;

Είναι προφανές ότι η αυταπάρνηση δεν είναι μιά από τις αρετές του κ.Κουβέλη. Ισως ο άνθρωπος κουράστηκε, ίσως η ανάμνηση του γκλαμουράτου Υπουργικού βίου στην κυβέρνηση Τζανετάκη να τούχει μείνει ένα βίωμα καταλυτικά δυνατό και να θέλει να το ξαναζήσει σε όλη του την αίγλη άλλη μιά, τελευταία σίγουρα, φορά, πριν αποσυρθεί οριστικά-λόγω ηλικίας-από την πολιτική. Ποιός μπορεί να τον κατηγορήσει γι’αυτό;  Γιά κάποιους το χαράκωμα της αγωνιστικότητας δικαιώνεται μόνο μπρος στο τραπεζάκι της ορκωμοσίας του Υπουργικού Συμβουλίου. Του ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην νέα αυτή έφοδο της ματαιοδοξίας του και ευελπιστούμε να τον καμαρώσουμε στην μεγαλειώδη του Ικάρεια πτώση του.

Αν στην γεροντική σου ηλικία δε ξέρεις να διαφυλάξεις ό,τι πιό πολύτιμο σού έχει απομείνει πιά δηλ. την υστεροφημία σου-δεν έχεις πιά το περιθώριο διορθωτικών κινήσεων γιά την αποκατάσταση του κύρους σου-τότε είναι προφανές ότι τα πρώτα συμπτώματα της άνοιας-που πρώτα πλήττει την ηθική συγκρότηση του ηλικιωμένου θύματος-σε έχουν ήδη ζώσει γιά τα καλά και η γεροντική ματαιότητα σκάβει το λάκκο μιάς μάταια στρατευμένης νεότητας. ΤΑ ΣΤΕΡΝΑ ΑΤΙΜΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: