Ενας El Greco γιά την Ελλάδα-ο καλύτερος!

Κι όμως:ο καλύτερος Γκρέκο σε ιδιωτικά χέρια-ελληνικά παρακαλώ!-θα μπορούσε να βρίσκεται στην Ελλάδα

Το καμάρι της συλλογής Νιάρχου, αυτό το άμωμο αριστούργημα της πρώτης περιόδου του Γκρέκο στην Ισπανία, αυτή η σπαρακτικά βουβή ελεγεία πόνου, αυτή η ενστερνισμένη θεωρεία στοχαστικού θρήνου, αυτή η σπλαχνική θωπεία της θειότητας σαν μητρότητας, είναι το μόνο έργο  που θα ήταν αντάξιο της πατρίδας του ξενιτεμένου Έλληνα, που έγινε γνωστός σαν» ο Έλληνας» και που η ατυχία μας, η μιζέρια μας και ίσως η καρμιριά μας σαν έθνους, δεν μας επέτρεψε να έχουμε ένα αληθινά άναμφισβήτητο έργο πνοής να κοσμεί τους τοίχους της -μόνης εξάλλου-Εθνικής μας Πινακοθήκης.

Το έργο αποκτήθηκε από τον αισθαντικό-σαν συλλέκτη, να εξηγούμαστε…-Σταύρο Νιάρχο, τον γνωστό μεγαλοεφοπλιστή, αρκετές δεκαετίες πριν και συνεχίζει να βρίσκεται στην ιδιοκτησία των κληρονόμων του, που αδυνατώντας να τα βρούν στη μοιρασιά,  έχουν καταθέσει τη συλλογή γιά προσωρινή έκθεση στο Kunsthaus της Ζυρίχης (συνήθως τέτοιου είδους διευθετήσεις οδηγούν ώστε τα προσωρινά εκτιθέμενα εκεί έργα, τελικά να καταλήγουν, με κάποια συμφωνία, στο μουσείο που τα φιλοξενεί).

 Η συλλογή Νιάρχου λοιπόν, που προσωρινά εκτίθεται στην Ελβετία, είναι παγκόσμια γνωστή κυρίως γιά τα πολύ υψηλής ποιότητας έργα των ζωγράφων της σχολής της Μπαρμπιζόν, ιμπρεσσιονιστών, μετα-ιμπρεσσιονιστών και των πρώτων μοντέρνων του 20ου αιώνα όπως Πικάσσο, Ματίς ή Μοντιλιάνι. Ονόματα οικεία σε όλους μας όπως: Κορό, Ντεγκά, Ρενουάρ, Γκωγκέν, Σεζάν, βαν Γκόγκ, Λωτρέκ φιγουράρουν ανάμεσα στα πολύτιμα τρόπαια του πλούτου του έλληνα επιχειρηματία.

Προφανώς ο Γκρέκο της συλλογής Νιάρχου βρίσκεται έξω από την προγραμματική επιλογή του να επενδύσει στη μοντέρνα γαλλική τέχνη. Φαντάζομαι ότι πρυτάνεσε το στοιχείο της ελληνικότητας που τον έκανε να αγοράσει αυτό το σίγουρα πιό ακριβό κομμάτι της συλλογής του. Εν δυνάμει μιά τέτοια επιλογή υποδεικνύει-και το αναφέρω συνδυαστικά με το σχετικά καινούργιο Ίδρυμα Νιάρχου και τις δραστηριότητες που έχει αναλάβει στην Ελλάδα-και προς τα πού θα πρέπει να κατευθυνθεί η τύχη αυτού του ανεπίληπτου αριστουργήματος  μετά το θάνατο του. Είναι θέμα έξυπνης διαχείρισης του θέματος από την μεριά των υπευθύνων της πολιτείας να βοηθήσουν ώστε το έργο αυτό-που κατά κάποιο τρόπο ο ίδιος ο Νιάρχος του έδωσε εθνική ταυτότητα-αυτό τουλάχιστον-γιά την υπόλοιπη συλλογή μόνο στα καλύτερα όνειρα θα μπορούσε ποτέ κανείς να φανταστεί ότι θα κατέληγε ποτέ στην Ελλάδα-αυτό λοιπόν ξαναλέω το υπεροχο χρωματικό θρησκευτικό δράμα σε καμβά να βρεί το δρόμο του γιά την Ελλάδα.

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Ενας El Greco γιά την Ελλάδα-ο καλύτερος!”

  1. famousenough Says:

    Ωραίο άρθρο!

    Thanks για το welcome!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: