Η χαμένη επικοινωνιακότητα

Τέρμα πιά τα συνεργεία και οι επαγγελματικές λήψεις: μόνο ερασιτεχνικές λήψεις πιά γι'αυτό που παλιά ήταν η χαρά του σκηνοθέτη:ο Παπανδρέου αθλούμενος!

Σκέφτομαι ότι πριν εκλεγεί ο Γιώργος Παπανδρέου πρωθυπουργός της Ελλάδας, είχε μιά απίστευτη προσήνεια προς τα ΜΜΕ, προς τα οποία δεν δίσταζε να παρουσιάζει πολλές φορές στιγμές της ιδιωτικής του ζωής. Τράβαγε τους δημοσιογράφους σε ερημικές παραλίες και έδινε γιά χάρη της κάμερας μιά παράσταση βουτιάς ή κολύμπισης.  Δεν είναι λίγες οι φορές που τους έβαλε στον κλειστό και κάπως ιδιωτικό κόσμο του γυμναστηρίου και τους εδώσε την δυνατότητα να έχουν λήψεις όχι μόνο γενικές αλλά και θηριώδη κοντινά με το δασύτριχο στέρνο του προτεταμμένο από το στρετσινγκ. Του ποδηλάτου του τις ρόδες τόσοι και τόσοι ακολουθώντας ύμνησαν και τόσοι και τόσοι δημοσιογράφοι συντόνισαν τους ύμνους τους με το ρυθμό των ορθοπεταλιών του.

Οι φωτογράφοι ή μήπως ο Παπανδρέου στην παρανομία; Επικοινωνιακή καραντίνα!

Και ξαφνικά σιωπή! Και ξαφνικά μούγγα! Βετο στην λάιφ-στάιλ ενημέρωση, λες και ο πρόεδρος έπεσε σε καραντίνα. Υπάρχει γραμμή γιά απαγόρευση οποιασδήποτε πληροφορίας σχετικά με αυτό το είδος ενημέρωσης, πάνω στο οποίο έκτισε σημαντικό μερος του πολιτικού του προφίλ ο Παπανδρέου. Τί ακριβώς σημαίνει αυτό;

Αβδουλ Χαμίτ: τους φοβόταν όλους, μα πιό πολύ το λαό του. Καλά που υπήρχαν φωτογραφίες του και ξέρουμε πώς περίπου ήταν.

Ω, δεν είναι τίποτα! Είναι ένα τυπικότατο σύμπτωμα μιάς κατά βάση μοναρχικής εξουσίας, που, στον πυρήνα της αυταρχική και αλαζονική καθώς γίνεται με τον καιρό, την ζώνουν οι φοβίες και οι ανασφάλειες, συνδυασμένες απαράμιλλα με μιά θολή υποψία ενοχής. Γίνεται αγοραφοβική και ιδρωκοπά στη θέα του πλήθους ή των εκπροσώπων του ματιών:των καμερών. Κι επειδή νιώθει το βλέμμα του κόσμου να ρωτά και ν’απορεί, από το ν’απαντήσει προτιμά τη φυγή της περίκλεισης. Η ιστορία είναι γεμάτη από τέτοιες περιπτώσεις, με πιό ακραία τον Αβδούλ Χαμίτ, τον τελευταίο Σουλτάνο της Τουρκίας, που είχε να φανεί μπροστά στο λαό του γιά κάποιες ολόκληρες δεκαετίες! Φυσικά αυτό το χουνέρι δεν το φυλάμε στον πρωθυπουργό μας. Προφανώς θα απαλλαγεί πολύ πιό σύντομα αυτών των δυσβάστακτων καθηκόντων που επωμίστηκε και που μοιάζει ήδη κουρασμένος και απρόθυμος να τα ασκήσει (παρεμπιπτόντως:πώς έχω την εντύπωση ότι είναι κουρασμένος; και γιά την ακρίβεια όχι κουρασμένος αλλά βαρυεστημένος. Σαν να τούφυγε ο ενθουσιασμός-που εξάλλου ποτέ δεν είχε πραγματικά)

Ποιοί από το υπόγειο του Μαξίμου θα τον στέλνουν διακοπές και οι ίδιοι θα εγκατασταθούν στο σαλόνι; Οι πιό αδίστακτοι-ασφαλώς!

Παρατεταμένες διακοπές, αναδόμηση-αλλά όχι ανασχηματισμός-του Υπουργικού Συμβουλίου, πρόσληψη νέων-επιπλέον-συμβούλων στην «αυλή» του, θα τον βοηθήσουν να ξεφεύγει όλο και πιό συχνά προς το παιχνίδι της ανευθυνότητας που του επιβάλλει η αδήριτη ανάγκη του γιά ανεμελιά. Θα πυκνώσει τις εξόδους του απ’τη χώρα-όπου θάναι πιό εύκολο να επιδίδεται μακριά από ενοχλητικές κάμερες και περίεργους δημοσιογράφους-με ακατανίκητη ορμή στο πιό αγαπημένο του σπόρ:τη ΛΟΥΦΑ! Και σ’αυτό θα βρεί πρόθυμους συμπαραστάτες το περιβάλλον του, που αφορμή βρίσκουν γιά να υποσκελίσουν την εξουσία του και να κυβερνούν αυτοί επί της ουσίας. Αυτά δεν είναι σενάρια και φαντασίες: είναι βιώματα ιστορημένα ξανά και ξανά και ξανά και μάλιστα απο πολύ αξιολογότερους ηγέτες από τον Γιώργο Παπανδρέου. Αυτό λοιπόν το περιβάλλον-παλιά όταν είχαμε μοναρχία το αποκαλούσαν παραστατικότατα ΚΑΜΑΡΙΛΑ- ηθικά ανερματιστο, βδελυρό, υποχθόνιο, ματαιόδοξο, αλαζονικό θα κοιμήσει και τα ελάχιστα αντανακλαστικά του ΓΑΠ, κάνοντας του μύριες όσες εκδουλεύσεις, κολακεύοντας την φυγοπονία του και υποθάλποντας την αγοραφοβία του, θα τον απομονώσουν σ’ένα κόσμο κλειστής ερμητικής χαράς, αποκλειστικής γι’αυτόν και το χαζοχαρούμενο συνάφι του και θα περιφρουρήσουν αυτή την απομόνωση σαν να περιφρουρούν τον πιό βαθύ πυρήνα των ίδιων, των δικών τους προσωπικών συμφερόντων. Κι έτσι η χώρα από την πλησμονή επικοινωνιακότητας θα περιπέσει σε μιά κατάσταση μηδενικής πληροφόρησης σχετικά με τον ηγέτη της. Ζόφος!

Τί μπορεί να μας σώσει; Οτι δεν ζούμε πιά στον 19ο αιώνα και πίσω αλλά στον 21ο και μπρος και ότι τέτοιες καταστάσεις δεν μακροημερεύουν και αντίθετα ξεκαθαρίζουν πολύ γρήγορα.

Advertisements

13 Σχόλια to “Η χαμένη επικοινωνιακότητα”

 1. famousenough Says:

  Ο ΓΑΠ έκανε διακοπές 35 μέρες αλλά έκανε και δηλώσεις να φαίνεται ότι δεν κάνει διακοπές απλά ξεκουράζεται και αυτός ο καημένος!!

  35 μέρες διακοπές!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Η χώρα βουλιάζει (σου θυμίζει το ρήμα βουλιάζω ΓΑΠ κάτι ή είσαι τόσο ………..?) και ο ΓΑΠ μαυρίζει…γραμμή έχει πέσει να μην τον φωτογραφίζουν…τι άλλο? Τον προετοιμάζουν για τη ΔΕΘ. Εκεί θα γελάσουμε….

 2. arxisintaktis Says:

  Συγνώμη αλλά εσείς ποτέ δεν βρεθήκατε στη θέση ενός ανθρώπου ο οποίος ενώ έχει διατυμπανίσει σε όλους ότι ξεκινά δίαιτα, σηκώνεται τα χαράματα και ταράζει το ψυγείο; Όταν τρως κρυφά από τους άλλους, δεν ανάβεις βραδιάτικα τα φώτα της κουζίνας και πολύ περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας. Αυτός τρώωωωωωει!

 3. famousenough Says:

  Μωρέ νομίζουν ότι ο κόσμος κοιμάται ακόμα …ξύπνησε ο λαός!!! Viva στα blogs που υπάρχουν και όλοι μπορούνε και έχουν άποψη. Μέχρι τώρα ακούγαμαι…φτάνει…να δούμε ποιος θα κερδίσει αυτή τη μάχη!

 4. iconology2009 Says:

  Αρχισυντακτάρα: σχολιάρα! παραστατικότατη!

  famousenough:Και να σκεφθείς ότι ένα χρόνο πριν είναι ζήτημα αν μπορουσες να βρείς 5 αντιπαπανδρεϊκά μπλογκς.Δημιούργησε ένα φιλομπλογκ προφίλ ο ΓΑΠ και κατάφερε σ’ενα χρόνο να το ανατρέψει(είπε και θηριώδη ψέμματα που δύσκολα μπορούν να συγχωρεθούν)

 5. famousenough Says:

  Ναι ισχύει απόλυτα αυτό, αλλά πάντα ο πρωθυπουργός δεν καίγεται? Δες και τον προηγούμενο? Νύχτα έφυγε…έτσι και ο ΓΑΠ νύχτα θα φύγει απλά ήθελε η Μαργαρίτα να τον καμαρώσει πρωθυπουργό…και ακούω και ανατριχιαστικά σενάρια περί διαδοχής…ο Χρυσοχοϊδης, Διαμαντοπούλου και τον άλλο πως τον λένε Μπεγλίτη…δηλαδή τι άλλο θα ακούσω? Θα με εξαναγκάσει σε φυγή αυτή η χώρα!!! Όπως το άρθρο από Economist που είχα χθες στο blog σχετικά με τη μετανάστευση και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Πλέον δεν θα είναι πρόβλημα, αν μας διώξουνε εμάς!

 6. arxisintaktis Says:

  Νομίζεις πως τυχαία έλεγε ο Πανούσης ότι οι Έλληνες πρέπει να κυκλοφορούμε με τα διαβατήρια στο στόμα; Νύχτα μπορεί να φύγουμε και εμεις!

 7. famousenough Says:

  Ο Πανούσης κάτι ήξερε μάλλον…για να είμαι ειλικρινής δεν το είχα ακούσει αλλά και να το είχα ακούσει, τότε θα τον χαρακτήριζα υπερβολικό..ότι τα παραλέει….βέβαια δικαιώνεται τώρα…μπράβο Τζίμυ οραματιστή…βέβαια με όλους τους οραματιστές αυτό συμβαίνει…τους κακοχαρακτηρίζουμε και τους υποβιβάζουμε, τους λέμε τρελούς ή ότι είναι εκτός πραγματικότητας…λές να κάνω λάθος και για τον ΓΑΠ? Να είναι the next great leader?

 8. arxisintaktis Says:

  Αρχίζω και εγώ να υποψιάζομαι πως έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο ηγέτη. Ας του πει όμως κάποιος, πως αυτός που ηγείται πάνω στο άλογο (ή τουλάχιστον στο ποδήλατο), ρίχνει και καμιά ματιά από πίσω του για να δει αν το στράτευμα τον ακολουθεί.

 9. famousenough Says:

  Ποτέ όταν κάποιος είναι ηγέτης είναι ηγέτης…το στράτευμα είναι πηθείνιο όργανο ακολουθεί αφού πιστεύει ακράδαντα στον ηγέτη θα δώσει μάχη ακόμα και τη ζωή του…μην κοιτάς τον δικό μας ηγέτη…απλά πορεύεται… δεν ξέρει ότι έχει στράτευμα από πίσω (γι’αυτό και δεν ρίχνει ματιές πίσω)

 10. arxisintaktis Says:

  Σωστή επισήμανση! Λες εκείνη τη φορά που έπεσε με το ποδήλατο, να προσπέρασε τον εαυτό του και γυρίζοντας να κοιτάξει πίσω, να καρφώθηκε σε καμιά κολώνα;

 11. famousenough Says:

  Προσπέρασε το είδωλό του…μπήκε σε άλλη διάσταση (μηχανή του χρόνου) και μάλλον συνέβη αυτό που λες….μα τώρα τι λέμε? Από αυτό βγήκε η έκφραση¨Ο άνθρωπος είναι μπροστά!

  P.S. Άρε ΓΑΠ τι ακούς και εσύ? Καλή η κριτική αλλά θα προτιμόυσα το διάλογο, φαντάζομαι και εσείς!

 12. iconology2009 Says:

  Αν ποτέ μπώ στη διαδικασία να φανταστώ τον ΓΑΠ καβάλα σε άλογο, σε ρόλο ας πούμε ηγέτη, στυλ Μεγαλέξανδρου και καλά , τότε μόνο να τόχει καβαλήσει ανάποδα θα μπορούσα να τον δώ. Μόνο αυτό αντιστοιχεί σαν εικόνα με ένα πεσμένο ποδηλάτη (και γιά τον αστείο λόγο που έπεσε!).

 13. famousenough Says:

  Τον φαντάζομαι όπως το περιγράφεις το σκηνικό…του ταιριάζει γιατί πάει κόντρα στο κατεστημένο, κόντρα σε όλα…είναι ΗΓΕΤΗΣ!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: