Η ανάρτηση αναβάλλεται λόγω έλλειψης εικονογραφικού υλικού!

Προσωπογραφία του Ντυκενουά από το συμπατριώτη του σερ Άντονυ βαν Ντάυκ. Κάποτε ο Ντυκενουά έκανε στράκες στην κοσμοκράτειρα της τέχνης Ρώμης και ήταν περιζήτητος ακόμη και από τον ισχυρότερο άνθρωπο της εποχής του:το Λουδοβίκο το 14ο.Άδικη ιντερνετική λήθη!

Ήθελα, μετά από πολύ καιρό, να κάνω μια ανάρτηση με εικονογραφικό θέμα. Αφορμή η ανάγνωση ενός βιβλίου πάνω στη μορφή και το έργο ενός σπουδαίου φλαμανδού γλύπτη της εποχής του Μπαρόκ, που έζησε και έδρασε στη Ρώμη και στη διάρκεια της καλλιτεχνικής αυτοκρατορίας του μεγαλύτερου εκπονητή του Μπαρόκ, του ΤζιανΛορέντζο Μπερνίνι. Η σημασία του Φρανσουά Ντυκενουά βρίσκεται στο ότι, στο κολοφώνα του πληθωρικού και εκρηκτικού ρυθμού του μπαρόκ, με την αλαλάζουσα πτυχολογία, τη θεατρική χειρονομιακή εκστατική αισθηματολογία, το θρησκευτικό πυρετό και την έξαψη μιας  τέχνης φανταχτερής,ο Φλαμανδός καλλιτέχνης πήγε κόντρα σ’αυτό το ρεύμα και είναι ο πρώτος που, συνειδητά και προγραμματικά, διακήρυξε με τη τεχνη του μια επιστροφή στις αξίες και την αισθητική του κλασσικού ελληνικού γλυπτικού ιδεώδους. Και το έκανε αυτό με την αισθαντική-πολλοί την αποκαλούν ντυμένη Αφροδίτη ενώ άλλοι χριστιανική Άρτεμη!-το έκανε λοιπόν με την αισθαντική και σκληροπυρηνικά ελληνοπρεπή του Αγία Σουζάνα.

Ψάχνοντας λοιπόν στο διαδίκτυο για να βρω μια τουλάχιστον ποιοτικά ανεκτή από άποψη ανάλυσης εικόνα, όχι απλά δεν κατάφερα να βρω καμια αλλά ούτε και σε στοιχειωδώς καλή μινιατουρίστικη εκδοχή δεν εντόπισα την εικόνα αυτού του άμωμου και ανεπίληπτου αριστουργήματος, που τόσο τιμά το ελληνικό πνεύμα και που σε μια νύχτα κατεστησε το δημιουργό της μεγάλη μορφή στο κόσμο της ευρωπαϊκής τέχνης και τον ουσιαστικό προάγγελλο του Νεοκλασσικισμού.

Francois Duquesnoys: Αγία Σουζάνα. Ο,τι περιμάζεψα απ'το διαδίκτυο: μεγεθος εικόνας 16, 1 ΚΒ!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: