Το ψωμί είναι στο τραπέζι;

Pablo Picasso:Το γεύμα του τυφλού

Ψωμί και γάλα: καθαγιασμένες και απόλυτα εμβληματικές τροφές για τον άνθρωπο. Κι όμως για την υποκρισία του κοινοβουλευτικού ανακτόρου συνιστούν παραβίαση κάποιου αυλικού πρωτοκόλλου. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη της απόστασης που χωρίζει τον χορτάτο κοινοβουλευτικό πολιτικό από τον εξαιτίας του πεινασμένο ψηφοφόρο του, τότε πια ποιαν άλλη χρεία έχουμε της ηθικής αχρειότητας του πρώτου; Έχουμε δει απίστευτης ηθικής ασχημίας πρόσωπα να περνάνε από το βήμα της Βουλής, έχουμε ακούσει τερατώδη ψέματα να εκστομίζονται, προδοτικές συμπεριφορές να διατρανώνονται-ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ!(Κωνσταντίνος Σημίτης)- και όλο το πρόβλημα αισθητικής επικεντρώθηκε σε μια φραντζόλα ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα;

Πολυύμνητο ψωμί και γάλα και όμως αντικείμενο λοιδωρίας από τους λόρδους του ελληνικού κοινοβουλίου που βρίσκουν απρεπή τη φυσική τους απτική χρήση. Ποια ψυχή Αντουανέτας κρύβει ο σοκαρισμένος λόρδος;

 

Γάλα και ψωμί! Μα αυτές οι δύο γεμάτες έναν καθόλου τυχαίο συμβολισμό τροφές έχουν γίνει αντικείμενο αισθητικής προσοχής εδώ και αιώνες και μάλιστα σε καμιά λιγότερο από όσο την ίδια την χριστιανική εικονογραφία.  Από τον Μυστικό Δείπνο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, στο Δείπνο στους Εμμαούς του Καραβάτζιο και μέχρι τις μνημειακές νεκρές φύσεις του Picasso(αλλά και τις συμβολικές ηθογραφίες του όπως αυτή της ανάρτησης) η εικαστική ομορφιά και η συμβολιστική δυναμική αυτών των δύο θεμελιακών τροφών του ανθρώπου προσφέρουν μια νέα ανάγνωση στην πεζότητα της καθημερινότητας τους.

Louis Melendez: Νεκρή φύση με ψωμί σύκα και βιβλίο!

Πολιτικοί που δεν έχουν ευαισθησίες όχι να αναγνώσουν την αισθητική αρτιότητα των υλικών της καθημερινότητας αλλά ακόμη και την ηθική ομορφιά που εκπέμπεται από την εικαστική επίκληση τους σαν επιχείρημα επιβίωσης. Σκέφτομαι ότι πάντα το ψωμί αντιμετωπίζονταν απαξιωτικά από τον χορτασμένο και ποτέ τραγωδός της απαξίωσης αυτής δεν βρέθηκε καλύτερη από την ίδια την Μαρία Αντουανέτα που παρέπεμψε το πλήθος που ζητούσε απεγνωσμένα ΨΩΜΙ! στο στυλάτο, βουτυρωμένο της παντεσπάνι! Η σημειολογία της αισθητικής προσβολής του προεδρεύοντος στη Βουλή-που στην πραγματικότητα είναι ο φόβος μπρος στην ακτινοβολία του επιχειρήματος που έγινε καταλυτικά ομιλούσα εικόνα-δείχνει με τον παραστατικότερο τρόπο την απόσταση που χωρίζει το πολιτικό προσωπικό από τον λαό τον οποίο υποτίθεται ότι υπηρετεί.

Ψωμί και γάλα για χίλια ευρώ το χρόνο! Τι μένει; Κεραμίδι, κερί, κάρβουνο, βιβλίο,μανδύας, καταπότι: μάγκα μου δεν σε πιάνει πια το αφορολόγητο ακόμη και στην έσχατη ένδεια να ζήσεις και με όρους προηγούμενων αιώνων!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: