Δημοψήφισμα και δικτατορία

Γιώργος Παπανδρέου: η ομοιότητα του με τον συνονόματο του δικτάτορα δεν είναι συμπτωματική. Αγαπήθηκαν παράφορα και οι δυό από τον αμερικανικό παράγοντα. Δολοφόνησαν με ιλαρό τρόπο την ελληνική γλώσσα και προσπάθησαν να διασώσουν και οι δυό το ελεεινό τους τομάρι με δημοψηφίσματα.

Όταν, υπό το κράτος μιας αφόρητης πίεσης-κοινωνικής, λαϊκής και θεσμικής-κάποιος καταφεύγει στο είδος εκείνο λαϊκής έκφρασης που είναι το δημοψήφισμα σαν τον μόνο τρόπο που δεν απειλεί άμεσα την εξουσία του-αφελέστατη θεώρηση βέβαια-τίποτε πια δεν τον φέρνει πιο κοντά στην δικτατορική-μοναρχική θεώρηση της δημοκρατίας από αυτή του την μοιραία και σημειολογικά βαριά επιλογή. ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ. Αντίθετα οι δημοκρατίες αφήνουν στο δημοψήφισμα-που έχει μάλιστα πολλές φορές και χαρακτήρα μιας κανονικής περιοδικότητας-τις λιγότερο ζωτικές επιλογές αφήνοντας τις ζωτικές στην αποκλειστικότητα των πολιτικών εκλογών. Δημοκρατικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία-που ήδη βαδίζει σε εκλογές-και η Ιταλία το Μάρτιο έχουν κάνει αυτή την μόνη θεσμικά και πολιτικά έγκυρη επιλογή.Είμαστε εμείς, η χώρα του κληρονομικού δυναστικού γόνου και της εκλογικής απάτης των «ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!» δημοκρατικότεροι τους; Τα δημοψηφίσματα δεν ασκούνται σαν μορφή πολιτικού εκβιασμού, γιατί τότε λειτουργούν πολωτικά και αυτό -σε καιρούς διακηρυσσόμενης πρόθεσης για συναίνεση-είναι ίδιο και χαρακτηριστικό εμπαθών δικτατόρων που προσπαθούν να διατηρήσουν τη θέση τους στην εξουσία. Το ιδεολόγημα του δημοψηφίσματος σαν αυθεντικής λαϊκής ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ έκφρασης είναι φύσει δικτατορικό γιατί αγνοεί τη φύση της πολιτικής που είναι πολύ πιο ευέλικτη και καθόλου μα καθόλου σχηματική όπως αναγκαστικά είναι τα ερωτήματα των δημοψηφισμάτων. Η ΔΙΛΗΜΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ.

Για άλλη μια φορά η άγνοια της ιστορίας θα τον εκθέσει-αυτή τη φορά ανεπανόρθωτα και τελειωτικά-τον πανίβλακα. Το λαϊκό αίσθημα έχει έναν αλάνθαστο τρόπο να αντιδρά όταν εκβιάζεται με διλήμματα.

Υ.Γ. Εξυπακούεται ότι είναι άλλη η φύση του δημοψηφίσματος για το πολιτειακό που από τη δομή του είναι διλημματικής υφής ερώτημα χωρίς δυνατότητα μέσου όρου ή παραλλαγών. Αντίθετα όταν προσπάθησαν να επιβάλλουν δημοψήφισμα στο σχέδιο Ανάν η απάντηση, ακριβώς λόγω της απολίτικης φύσης του ερωτήματος που εκβίασε την μία, την ευνοϊκή για τον αμερικανικό παράγοντα απάντηση έγινε μπούμεραγκ και γύρισε σαν προσβολή στον εκβιαστή-το ίδιο όπως θα συμβεί και εδώ στον πρόστυχο και ελεεινό δυναστικό γόνο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: