ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!

Ναι, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μπορούν-ειδικά αυτοί-να εκτιμηθούν αντικειμενικά.

Οι αριθμοί-ειδικά στην πολιτική και ακόμη ειδικότερα στις εκλογές-στο βαθμό που δεν είναι μηδενικοί, δεν είναι κλινικές καταγραφές αδράνειας αλλά αντίθετα δυναμικής -θετικής ή αρνητικής. Αυτό σημαίνει ότι στην ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων και στα συμπεράσματα που βγάζουμε, ο παράγοντας φοράς του δείκτη είναι πολύ σημαντικότερος πολλές φορές ακόμη και από το νούμερο καθεαυτό.

Ας πάρουμε ένα εργαστηριακό παράδειγμα. Έχουμε δύο κόμματα που το καθένα συγκέντρωσε ένα ποσοστό 20%. Σε θεσμικό επίπεδο είναι ισοδύναμα και φυσικά έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αν όμως το ένα έφτασε στο είκοσι κατεβαίνοντας απ’το 30%(για να είμαστε μετριοπαθείς στα παραδείγματα μας) και το άλλο ανεβαίνοντας από το 10% , τα νούμερα είναι και πάλι σίγουρα ίδια αλλά για την πολιτική, για την ερμηνεία της και για τις εφαρμογές της-π.χ. σχηματισμός κυβέρνησης, θέση όρων σχηματισμού κυβέρνησης-το νούμερα αυτά δεν θα μπορούσε να είναι πιο ανόμοια, πιο διαφορετικά.

Το τραγούδι των γυμνών αριθμών και η αυθαιρεσία του χρωματικού φάσματος.

Πάμε τώρα στα συγκεκριμένα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου. (Για λόγους οικονομίας της συζήτησης θα εξαιρέσουμε από τον συνυπολογισμό των αριθμών τα κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή και τις ψήφους τους αλλά και τα δύο κόμματα που από μια ιδιοτυπία των συνθέσεων τους δεν δίνουν σαφές περίγραμμα των αληθινών τους θέσεων: είναι η Χρυσή Αυγή που προβάλλει σαν δειλά αντιμνημονιακή-παρόλο ότι είναι μια συμπαγώς δεξιά και κατά βάση φιλοευρωπαϊκή δύναμη και η ΔΗΜΑΡ που κι εκείνη προβάλλει ένα καθόλου πειστικό αντιμνημονιακό προφίλ καθότι στις τάξεις έχει δόκιμους φιλοευρωπαϊστές και ενσυνείδητους ψηφοφόρους του μνημονίου και της σούπερ μνημονιακής κυβέρνησης Παπαδήμου βουλευτές).Έχουμε λοιπόν από την μια πλευρά τις σίγουρες φιλομνημονικακές δυνάμεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με αντίστοιχα εκλογικά ποσοστά (στρογγυλοποιημένα) 19% και 14%, σύνολο 33%. Από την άλλη έχουμε το ΣΥΡΙΖΑ με 17%, τους ΑΝΕΛ με 11% και το ΚΚΕ με 9% (στρογγυλοποιημένα προς τα πάνω κι εδώ όλα τα νούμερα), σύνολο 37%. Για την οικονομία της συζήτησης ας δεχτούμε ότι αυτά τα ποσοστά είναι ισοδύναμα(ένα είδος γενναιοδωρίας μας προς τους πονεμένους χαμένους) . Η πρώτη πλευρά πέτυχε αυτό το ισοδύναμο αποτέλεσμα χάνοντας -σχηματικά και πάντα στρογγυλοποιημένα 45% . Η δεύτερη πλευρά πέτυχε και πάλι αυτό το ισοδύναμο αποτέλεσμα κερδίζοντας 23%.  Φυσικά μια διεξοδικότερη ψυχρή ανάλυση δείχνει ακόμη μεγαλύτερα νούμερα και στις δύο αντίθετες συγκρινόμενες δυνάμεις αλλά είπαμε ότι για την οικονομία της συζήτησης να μην εμπλακούμε σε εκτεταμένη αριθμητική ανάλυση. Εξάλλου οι διαφορές είναι τόσο διακριτές και τόσο καθαρά αφιστάμενες οι μεν από τις δε, ώστε δεν χρειάζεται και πολύ ψιλολόισμα.

Είναι λοιπόν ίδια αυτά τα νούμερα; Φυσικά και δεν είναι . Η τάση στα πρώην κυβερνητικά κόμματα είναι δυναμικά πτωτική-μιλώ για τα νούμερα των εκλογών και δεν με ενδιαφέρουν ποσώς οι νέες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούν σκοπιμότητες ανεξάρτητα ποιον προβάλλουν σαν πρώτο-ενώ αντίθετα στα δεύτερα είναι δυναμικά ανοδική.

Άρα ο νικητής των εκλογών-εκ των πραγμάτων-είναι το κοινό σκεπτικό που έδωσε την ανοδική δυναμική στα κόμματα που έτσι κι αλλιώς προηγούνται στα ποσοστά και ο μεγάλος ηττημένος το σκεπτικό εκείνο που οδήγησε στην αληθινά πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά συντριπτική πτώση. Από την μια πλευρά το κοινό σκεπτικό είναι το ΑΝΤΙ-μνημόνιο και από την άλλη το μνημόνιο. Η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΥΠΕΔΕΙΞΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΝΤΜΝΗΜΟΝΙΟ και μόνο πάνω σ’αυτή τη γραμμή είναι θεμιτός θεσμικά και πολιτικά ο σχηματισμός κυβέρνησης. Προφανώς ο ελληνικός λαός είναι φιλοευρωπαϊκός, παρόλα αυτά έβαλε σε δεύτερη μοίρα τον φιλοευρωπαϊσμό του. Πρωταρχικά, κύρια και κυρίαρχα προέταξε την κατάργηση-όχι απλά την κουτοπόνηρη φράση απαγκίστρωση που μπορεί να πάρει και εκατόν είκοσι τρία τέρμινα-του Μνημόνιου. Πώς; Εδώ βρίσκεται η υποχρέωση των ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΩΝ και πολιτικών δυνάμεων, υπακούοντας στην ΕΝΤΟΛΗ του ελληνικού λαού να βρουν τον τρόπο και τη μέθοδο-που όντως δεν είναι εύκολη-της κατάργησης του Μνημονίου. Υποχρέωση λοιπόν θεσμική και του αληθινά αχαρακτήριστου και ελεεινού προέδρου δημοκρατίας είναι να υπακούσει στην εντολή που με σαφήνεια έδωσε ο ελληνικός λαός και όχι με τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις του, που ούτε η εγκάθετη δυναστεία των ξενόφερτων Γλύξμπουργκ δεν διανοήθηκε να μετέλθει τόσο ξεδιάντροπα όσο αυτός. Νομίζω ότι ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ ΑΝΟΙΚΤΑ και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΑ από όλα τα κόμματα που εκπροσωπούν την ψηφισμένη απ’το λαό κοινή εντολή ο σημερινός ΚΑΤΑΧΡΑΣΤΗΣ του προεδρικού θώκου και των συνταγματικών υποχρεώσεων που με όρκο ενώπιον της Βουλής έχει αναλάβει.

Εντάξει,το παραδέχομαι: να είσαι ο Παπούλιας-αυτός που όλοι ξέρουμε-και να πλαισιώνεσαι από όλα αυτά τα άτομα τη στιγμή της ορκωμοσίας σου, δεν είναι και η καλύτερη εγγύηση και περιβάλλον για να τηρήσεις αυτούς τους όρκους. Μήπως όμως να προσπαθήσεις λίγο; Και αν δεν τα καταφέρνεις, μήπως να σε βοηθήσουμε εμείς ξεμπροστιάζοντας σε;

Η επιμονή του μπλογκ στην καταχρηστική άσκηση των προεδρικών εξουσιών από τον σημερινό φερόμενο πρόεδρο της δημοκρατίας έχει την αξία της γιατί είναι και οι μόνες στιγμές που πραγματικά έχει και ασκεί-αλλά πόσο καταχρηστικά ε;-αληθινή εξουσία και εκ των πραγμάτων καθορίζει την πολιτική της χώρας ως μη ώφειλε όμως. Σε θεσμικά εμβληματικές στιγμές η προεδρική εξουσία γίνεται ΥΠΕΡΕΞΟΥΣΙΑ και οφείλουμε να θυμίσουμε στο αχαρακτήριστο αυτό ενεργούμενο  ότι έχει θεσμικό καθήκον αμεροληψίας απέναντι σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ότι δεν καθορίζει αυτός την ατζέντα της πολιτικής  όπως εκ των πραγμάτων κάνει με τις επιλεκτικές συναντήσεις, τους αποκλεισμούς κομμάτων, με τα γελοία και φαιδρά πλασαρίσματα ανυπόγραφων εγγράφων από θεσμικά και πολιτικά ανυπόληπτα άτομα που διατείνονται ότι είναι πρωθυπουργοί.

Σκηνές κατάπτυστης προεδρικής κατάχρησης εξουσίας! Αποκλεισμοί, ομαδοποιήσεις, προτιμήσεις, απομονώσεις, ανυπόγραφα ραβασάκια. Τον καμαρώνουν τα φαντάσματα των Γλύξμπουργκ, τον οικτίρουν οι ήρωες του 21 από τα κάδρα τους!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι! Δεν είμαι σε θέση να ξέρω ποιες είναι ακριβώς οι κινήσεις του Πάνου Καμμένου και τι διημείφθη ανάμεσα σ’αυτόν και τον παπούλια.Αν είναι όντως αλήθεια τα όσα θρυλούνται για το διάλογο και το non paper ο Καμμένος θα απολογηθεί στους ψηφοφόρους του και από αυτούς θα κριθεί. Το θέμα είναι άλλο όμως και είναι πολύ σοβαρότερο: είτε είναι αληθινά είτε ψεύτικα αυτά που περιγράφονται στο non paper την ευθύνη της διαχείρισης των εγγράφων την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άρα η διαρροή των εγγράφων-ειδικά αν ήταν όντως non paper- είναι απολύτως δική του ευθύνη και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη όσο και ευαίσθητη στιγμή. Η υπερπροβολή μάλιστα του θέματος από το κρατικό κανάλι και από την εκπομπή της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΦΙΛΗΣ του παπούλια Έλλης Στάη, κάνει την όλη ενέργεια απελπιστικά κακόγουστη πολιτικά. Το άτομο αυτό αποδεικνύεται όχι μόνο ηθικά επίβουλο για το θεσμό  αλλά και πολιτικά επικίνδυνο, που σύρεται στις πιο ταπεινές , αισχρές και πρόστυχες μεθοδεύσεις ανάξιες του θεσμού που υπηρετεί και των κρίσιμων στιγμών που διερχόμαστε σαν λαός. Ναι μεν δεν με ξενίζει ούτε με εκπλήσσει η συμπεριφορά του-αυτός ήταν πάντα, είναι και θα είναι ο παπούλιας- αλλά και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούσα και να την φανταστώ.Σ.Σ. Η φωτογραφία της φωτοτυπίας από το μπλογκ του Νίκου Χατζηνικολάου enikos.gr.

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: