Σώμα πάντα έτοιμο για Έρωτα και Θάνατο

Ο Μικελάντζελο σαφώς και ήταν σε θέση να αποδώσει ένα σώμα στην απόλυτη αλκή του και προφανώς ένα τέτοιο σώμα ήταν καθαρό και ευχάριστο και σε άλλες αισθήσεις πέρα από την οπτική. Πάντως ο ίδιος ο διάσημος γλύπτης ήταν από τις πιο «βρωμύλες» περιπτώσεις που φάνηκαν ποτέ στο καλλιτεχνικό στερέωμα-ξέρετε:μπάνιο κάθε δεύτερο Πάσχα! Και να σκεφθεί κανείς ότι αν κάτι ποτέ δεν έλειψε στη Φλωρεντία και τη Ρώμη όπου κυρίως εργάστηκε, ήταν το νερό, που άλλωστε το χρειαζόταν και στην ίδια καθεαυτή τη δουλειά του. Πολλοί λένε ότι ο Μικελάντζελο ήταν ένα μπατηριμένο κορμί ο ίδιος-χωρίς τον έρωτα και τις χαρές του, που τα ζούσε μέσα από την εικονικότητα των θείων δημιουργιών του. Κατά κάποιο τρόπο ήταν ένας Νάρκισσος Πυγμαλίων: ερωτευόταν έναν εξιδανικευμένο εαυτό όπως τον αναπαρίστανε στα αγάλματα του.

Άκουγα το διάλογο ανάμεσα σε δυό πιτσιρικάδες-όχι παραπάνω από 17 ή 18 το πολύ-όπου ο ένας τάχωνε στον άλλο για την αχαρακτήριστα ατημέλητη-λέτσικη όπως την έλεγε-εμφάνιση του δεύτερου.

-Ρε μαλακισμένο πρέπει να πλένεις τα δόντια σου κάθε μέρα και όχι όποτε σου καυλώσει ή σε τρέξει η μάνα σου για να το κάνεις.

-Κι όταν μιλάς ρε μαλακισμένο, να μην πετάς σάλια εδώ κι εκεί σαν ξεδοντιασμένη κωλόγρια.

-Ρε μαλάκα όταν πρόκειται να βγούμε, κάνουμε πάντα μπάνιο και αλλάζουμε οπωσδήποτε εσώρουχο και όχι να βρωμοκοπάμε σα κατρουλήδες.

-Δεν τόχεις προσέξει ρε μαλακοπίτουρα, ότι κάθε φορά που βγαίνουμε με γκόμενες, οι μισές-αυτές που ξέρουν ότι είσαι «βρωμύλος»-κάθονται μακριά σου και οι άλλες μισές-αυτές που δεν το ξέρουν και την πάτησαν κι έκατσαν δίπλα σου-τεντώνονται και στρέφουν το κεφάλι προς την άλλη πλευρά για ν’αποφύγουν τη μπόχα;

Μπρος στον καταιγισμό τέτοιων παρατηρήσεων-που προφανώς έδειχναν αγάπη και  έγνοια για το φίλο του και όχι κακία- ο άλλος-αν και ψέλλισε κάτι αμήχανο, έδειξε ένα ευγνώμον βλέμμα κατανόησης και αποδοχής.

Το επεισόδιο αυτό μου θύμισε έναν αξιαγάπητο μπαρμπούλη μου-αδελφό της γιαγιάς μου-έναν πολύ σένιο γεράκο, που ποτέ δεν θυμάμαι να τον είχα δει ατημέλητο, αξύριστο, άπλυτο ή με τσαλακωμένα ρούχα-μου μένουν αξέχαστα τα κολλαριστά του πουκάμισα! Παρόλο ότι δεν θα μπορούσες να τον χαρακτηρίσεις εύπορο, έδινε την εντύπωση ανθρώπου του κόσμου, που έχει ζήσει ζωή εύκολη και τρυφηλή-είχε κάνει βέβαια τρεις γάμους. Στη πραγματικότητα όμως κάθε άλλο παρά αυτό συνέβαινε: ναυτικός, που ξεκίνησε από απλός μούτσος, ήταν και η ζωή που έκανε ήταν όντως πολύ σκληρή. Παρόλα αυτά είχε ένα είδος αντρικής κοκεταρίας που του έδινε έναν αέρα ανθρώπου καλοζωϊσμένου. Κάθε φορά λοιπόν που ερχόταν στο σπίτι μας, η μάνα μου ενθουσιαζόταν σχεδόν σε βαθμό παραφοράς και τον γέμιζε φιλιά και χάδια.

-Μπαρμπούλη μου, μπαρμπούλη μου γλυκιέ ! Και δόστου φιλιά και δόστου χάδια του γεράκου, που τα απολάμβανε με έκδηλη χαρά κι αυτός.

– Σε καμαρώνω μπαρμπούλη μου γιατί δεν το βάζεις κάτω. Έρχεσαι πάντα στην πένα ντυμένος, φρεσκολουσμένος, φρεσκοξυρισμένος-κόντρα παρακαλώ!-στάσου να σου ξαναφιλίσω τα μαγουλάκια σου-φρεσκοσιδερωμένος, τα παπουτσάκια σου φρεσκογυαλισμένα. Ακόμη και το μπαστουνάκι σου λακαρισμένο τόχεις και γυαλίζει σαν τα σκαρπίνια σου, μπαρμπούλη μου εσύ! Κι άλλα φιλιά και χάδια στη πλάτη και στη μέση του μπαρμπούλη.

Και δέστε τι μας απάντησε κάποια φορά ο απίθανος αυτός γέρος:-Όταν βγαίνεις έξω, πρέπει να εμφανίζεσαι σαν να είσαι έτοιμος για έρωτα και για θάνατο! Δεν πρέπει να σε σιχαθούν ούτε η γυναίκα που θα σου βρεθεί διαθέσιμη για έρωτα αλλά ούτε και ο νεκροτόμος που θα σε παραλάβει για την τελευταία αναφορά για σένα από αυτή τη ζωή. Μόλις άκουσα το-παγερό από πρώτη άποψη-δεύτερο σκέλος του επιχειρήματος του, έκανα αυτοματικά ένα φλασμπακ στη μνήμη μου και θυμήθηκα μια δήλωση του Ιατροδικαστή που είχε κάνει τη νεκροτομή του Τσουτσουβή. Του Ιατροδικαστή που, από κάποιο απροσδιόριστο εσωτερικό καθήκον, άσχετο και με τη νεκροτομή καθεαυτή και με το αστυνομικό μέρος της υπόθεσης, θεώρησε απαραίτητο-φαντασθείτε πόση εντύπωση του είχε κάνει η περίπτωση!-να αναφέρει την άψογη εικόνα που ανέδιδε η προσωπική υγιεινή που τηρούσε ο νεκρός! Θυμάμαι τον ιατροδικαστή να λέει ότι το θύμα έμοιαζε να έχει προετοιμαστεί για το θάνατο, τουλάχιστο από υγιεινής και ενδυματολογικής άποψης! Ακόμη και οι κάλτσες του ανέδιδαν ένα άρωμα καθαριότητας και φρεσκάδας! Κι όμως είχε προηγηθεί ολόκληρο κυνηγητό στα στενά του Γκύζη αν θυμάμαι καλά!

Τσουτσουβής: Δεν είναι και λίγο να σε θαυμάζει ο νεκροτόμος σου και μάλιστα για λόγο εντελώς άσχετο με το θάνατο σου!

Υπάρχει λοιπόν ένα είδος ματαιότητας που μοιάζει να μένει αιώνιο: η φροντίδα για την αξιοπρέπεια σου. Και η υγιεινή του σώματος σου έχει το μέρος της σ’αυτή την ματαιότητα που τελικά μένει σαν ένα ελάχιστο αξιοπρέπειας. Προσοχή όμως: μιλάμε για καθαριότητα, όχι για κοσμετική. Όχι για αρώματα και παραγεμίσματα κοσμετικά.

Υ.Γ. Η ανάρτηση δεν απαξιώνει τους υπέροχους πολλές φορές «βρωμύλους» τύπους-αν και στις γυναίκες δεν συγχωρεί τέτοια «υπεροχή»-απλά εκφράζει τη συμπάθεια της στα ηθικά εκείνα αλλά και όμορφα άτομα που μας περιποιούνται με την καλαισθησία μιας σεμνής-κυρίως με τη μορφή της απαστράπτουσας καθαριότητας-κοκεταρίας.

Υ.Γ. 2 Την παραμονή του θανάτου του ο μπαρμπούλης μας-στο νοσοκομείο πια-τα δύο τελευταία πράγματα που έκανε πριν χάσει τις αισθήσεις του και πέσει σε κώμα, ήταν να καθαρίσει τα δόντια του-τα δικά του δόντια!-με οδοντόνημα και να ξυριστεί-κόντρα κιόλας!-με την ηλεκτρική του Philips που την είχε ήδη από τα καράβια!

2 Σχόλια to “Σώμα πάντα έτοιμο για Έρωτα και Θάνατο”

 1. Αστρεχας Says:

  τον σεβασμο μου!!!

  συμπληρωσες κενα επι του θεματος!!!

  ΠΟτε μου δεν ειχα συμπαθισει τους «σχολαστικους» ως λατρης του ατιμελητου αλλα καθαρου

  • iconology2009 Says:

   Μη νομίζεις, κι εγώ βασικά της ατημελησιάς είμαι αλλά το πόσο καμαρώνω ειδικά αυτά τα πολύ τσίλικα γεροντάκια δε λέγεται. Νομίζω ότι είναι μέρος της κοσμοθεωρίας τους για τη ζωή αυτή η επίμονη φροντίδα του σώματος τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: