Μιμούμαι άρα σκέφτομαι

Η μίμηση είναι σκέψη,μια πρώτη μορφή-πρωτόγονη μορφή;- σκέψης,  η πρώτη, κινητήρια ίσως δύναμη της σκέψης. Η μίμηση είναι η απόπειρα να διαβαστεί η ζωή, να διαβαστεί ενεργητικά, συμμετοχικά και σωματικά. να σωματοποιηθεί η γνωστική διαδικασία. Σαν δύναμη δεν μοιάζει ιδιαίτερα δημιουργική-φαινομενικά αναπαράγει-αλλά είναι ένα πρώτο βήμα που, μέσω της παραλλαγής-παραλλαγή που είναι ήδη μια πρώτη μορφή βαθύτερης κατανόησης, οδηγεί στην αποσυσπείρωση του φόβου της άγνοιας, στην αποδέσμευση του πνεύματος από τον προγενέστερο, στείρο πια μιμητισμό  και τελικά στην αληθινά ελεύθερη πρωτογενή δημιουργία, που όμως, στον μυστικό της πυρήνα τελικά θάχει ΠΑΝΤΑ έντονα τα χαρακτηριστικά της μίμησης του σύμπαντος που είναι η μεγάλη μήτρα της ζωής.

Δέστε σ’αυτήν την πολύ χαρακτηριστική φωτογραφία με πόσο έξυπνο τρόπο προσπαθούν τα παιδιά να αναπαράξουν όχι απλά την εικόνα αλλά και την ίδια την κατά το δυνατόν τρισδιάστατη υπόσταση της γυάλινης πυραμίδας του Pei στο Λούβρο. Πώς προσαρμόζουν τα απρόσφορα κατ’αρχήν για μια τέτοια αναπαράσταση σώματα τους και με τι ευφυή τρόπο τις τρεις διαστάσεις του γυάλινου μνημείου τις φέρνουν στις δύο του τελικού εξαγόμενου της προσπάθειας τους: τη δισδιάστατη φωτογραφία.

Ακόμη και η ζωγραφική-κατεξοχήν μιμητική διαδικασία-ξεκίνησε σαν ο φθόνος και μοιραία σαν ανταγωνισμός με την αναπαραστατική δύναμη δύναμη του καθρέπτη, που στα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας τον ρόλο τον έπαιζε η ήσυχη επιφάνεια του νερού.

Η ανθρώπινη διάνοια ξεκίνησε σαν μιμητική διαδικασία και τίποτε δεν εικονογραφεί καλύτερα αυτή τη διαπίστωση από τα ίδια τα παιδιά-που άνετα μπορούν και να συμβολίζουν την παιδική ηλικία της ανθρωπότητας- στο υπέροχο αυτό διανοητικό τους παιχνίδι, το μιμητικό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: