Αλλαγή ατζέντας

Giuseppe Pelizza da Volpedo: Η Τέταρτη Τάξη

Ο τρόπος που ενεργεί η Χρυσή Αυγή-είδα το βίντεο με την επιχείρηση «εκκαθάρισης» στη Λαϊκή του Μεσολογγίου-δείχνει περισσότερο από οργανωμένο σχέδιο τραμπουκισμού να είναι τμήμα μιας σκηνοθεσίας, μιας προσπάθειας να ενταχθεί όλο αυτό σε ένα ευρύτερο σκηνικό φόβου, τέτοιο που να ξεπερνά το ανεκδοτολογικό μέρος της δράσης ενός γελοίου αλλά και επικίνδυνου κομματικού μηχανισμού σαν την Χρυσή Αυγή και να δημιουργεί ένα γενικότερο κλίμα ζόφου λανθάνουσας εμφυλιοπολεμικής σύρραξης. Ο απώτερος στόχος του σχεδίου είναι η αλλαγή ατζέντας στις προτεραιότητες των πολιτών , κι εκεί που ως τώρα το θέμα είναι το μνημόνιο, τα μέτρα, η οικονομικοκοινωνική εξαθλίωση και πώς θα αρθεί αυτή, τώρα οι πολίτες και -πολύ βολικά και για κάποιες από τις πολιτικές δυνάμεις, αλλάζοντας κι αυτές ανάλογα την ατζέντα τους, να βάλουν σαν πρώτο-και  κάποιες σαν  μόνο, στόχο τους, τον πόλεμο εναντίον του φασιστικού τέρατος. Αυτός ο αποπροσανατολισμός λέγεται και είναι διάσπαση των γραμμών άμυνας  ενάντια στο μνημόνιο. Ομολογουμένως ευφυής κίνηση από την πλευρά αυτών που υποκινούν τη Χρυσή Αυγή, γιατί προσβλέπουν στα διεγερμένα και ετοιμοπόλεμα αντιφασιστικά αντανακλαστικά των δυνάμεων που κυρίως αντιμάχονται το μνημόνιο. Ουσιαστικά η πολιτική δράση των αντιμνημονιακών δυνάμεων έτσι κατακερματίζεται και έτσι χάνεται ο κεντρικός στρατηγικός στόχος, που είναι η απελευθέρωση από την οικονομική κατοχή των δυνάμεων των δανειστών.

Ένας επικαιροποιημένος Βολπέντο για τα καθ’ημάς στον 21ο αιώνα

Το συνετό και δημοκρατικό πολιτικό προσωπικό αυτό που πρέπει λοιπόν να προσέξει είναι να μη χάσει τον έλεγχο της δράσης του, της κεντρικής πολιτικής του δράσης. Να μην καταστήσει τη Χρυσή Αυγή κεντρικό του στόχο-ηρωοποιώντας την κιόλας αλλά και χάνοντας τελικά επαφή με τον μόνο αληθινά κεντρικό, στρατηγικό στόχο, αυτόν της απαλλαγής της χώρας από την οικονομική κατοχή. Δύσκολο παιχνίδι ισορροπιών,δεν αντιλέγω, γιατί δεν γίνεται να αφεθεί και η Χρυσή Αυγή ανεξέλεγκτη στην εγκληματική της δράση αλλά εδώ ακριβώς θα φανεί και η αποτελεσματικότητα του πολιτικού προσωπικού και η διάθεση του με σολομώντεια λογική να λύσει τον μπλεγμένο μίτο των πολιτικών προτεραιοτήτων.

Οι απεργίες δεν ήταν φυσικά εικαστικό δρώμενο για σπουδαίους-έστω-πίνακες όπως αυτός του Πελίτσα ντα Βολπέντο αλλά ζώσα και υπαρκτή πραγματικότητα στην Ιταλία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του εικοστού-χρονολογία ανάλογη με το μυσταγωγικό αριστούργημα της εργατικής τελετουργίας της απεργίας και της διαδήλωσης της στους σκονισμένους χωματόδρομους μιας ιταλικής εργατούπολης.

Υ.Γ. Πρέπει το πολιτικό προσωπικό να επιβληθεί κάποια στιγμή στη μιντιοκρατία, που μοιάζει με ένα παράξενο τρόπο να υποθάλπει την εικόνα μιας αγιοποιημένης οργής της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι δυνατό μιας τέτοιας μορφής αυτοδικία-όπως αυτή στο Μεσολόγγι- να παρουσιάζεται σαν θέαμα, σαν εικόνες του Χριστού ή του Αθανάσιου Διάκου τιμωρού. Προφανώς στο παιχνίδι αυτής της αλλαγής ατζέντας μπαίνει και η πάντα παντοδύναμη μιντιοκρατία και με τον ύπουλο τρόπο της συδαυλίζει το διαμορφούμενο εκρηκτικό, προεμφυλιακό πολιτικό σκηνικό.

Η μάνα του αποπροσανατολισμού η Αυριανή-σημερινή-και καπέλο συνειρμικό ο «σωτήρας» μας, που βολεύεται και από τη Χρυσή Αυγή και από την Αυριανή. Πελάαααααατες μου!

Υ.Γ.2 Εξυπακούεται ότι εικόνες των γοριλλόμορφων «ηρώων» της Χρυσής Αυγής δεν περνάνε πια από ετούτο εδώ το μπλογκ. Αντίθετα θα βάλω μια σπουδαία εμβληματική εικόνα ενός μεγάλου Ιταλού ζωγράφου, του Pelizza da Volpedo, εικόνα που σημάδεψε τα φοιτητικά μου χρόνια αφού την όμορφη μελίχροη αφίσα της είχα σαν κεντρική διακόσμηση στο μικρό, φτωχικό φοιτητικό μου δωμάτιο. Για ποικιλία θα προσθέσω εικόνες της πραγματικής ζωής και όχι της εικαστικής, που με τον ένα ή άλλο τρόπο μοιάζουν με αναβίωση-χωρίς καθόλου να είναι tableau vivant του θέματος του πίνακα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: