Από ποιον διέρρευσε η λίστα Λαγκάρντ; Και προς ποιον;

Το θέατρο σαν τιτίβισμα.

Σήμερα αθωώθηκε ο Κώστας Μπαξεβάνης από την κατηγορία για την δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ. Που σημαίνει ότι σήμερα έλαβε τέλος το θέατρο που ξεκίνησε εδώ και κάποιες μέρες πάνω σ’αυτό το ζήτημα. Ένα θέατρο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Ένα θέατρο χωρίς ουσία.

Εξηγούμαι. Διαβάζοντας τα ονόματα της λίστας Λάγκάρντ διαπίστωσα ότι με την εξαίρεση της γυναίκας του Βουλγαράκη, δεν υπήρχε σ’αυτή τη λίστα κανείς ενεργός πολιτικός, όπως και με την εξαίρεση του μεσαίας κατηγορίας Λάμψια, κανείς δημοσιογράφος. Αλλά και κανείς από αυτές τις εμβληματικές μορφές που κυριάρχησαν στο οικονομικό, πολιτικό, δημοσιογραφικό, «καλλιτεχνικό» ακόμη και αθλητικό παιχνίδι, δηλαδή καμιά εμβληματική μορφή από τις διάφορες εκφάνσεις της διαπλοκής. Αναζητώντας την αιτία έμαθα ότι στην πραγματικότητα η λίστα αυτή αφορούσε καταθέτες σε ένα υποκατάστημα, μιας τράπεζας, μιας πόλης της Ελβετίας! Και φυσικά η λίστα σε καμιά περίπτωση δεν προεξοφλεί ότι όσοι αναφέρονται σ’αυτήν είναι παράνομοι- θυμάμαι για παράδειγμα το όνομα της μεταφράστιας Σεσιλ Ιγγλέση Μαργέλου που ζει και εργάζεται στην Ελβετία αλλά για κακή της μοίρα είναι ελληνίδα. Σε απλά ελληνικά η λίστα-αποκαλούμενη Λαγκάρντ-είναι η πιο ακίνδυνη εκδοχή λίστας που θα μπορούσε ποτέ να προκύψει και να φανταστούμε. Το σύστημα φυσικά και δεν τραντάχτηκε με τη δημοσίευση της και συνεχίζει ήρεμα, αρμονικά και υποχθόνια τη δράση του.

Ναι αλλά ένας ήρωας της δημοσιογραφίας διώχτηκε από την άσπλαχνη Δικαιοσύνη! Μμμμμ, για να το δούμε κι αυτό λοιπόν. Η λίστα Λαγκάρντ βρίσκεται σε ελληνικά χέρια εδώ και δύο χρόνια και σ’αυτά τα δύο χρόνια πέρασε και από διάφορα χέρια και πολλά μάτια την είδαν και πολλοί περισσότεροι έλαβαν γνώση του περιεχομένου της. Παρόλα αυτά-και από τη δημοσίευση της και γνώση του περιεχομένου της-διαπιστώνεται ότι ως την Κυριακή 28 Οκτωβρίου καμιά διαρροή του περιεχομένου της δεν είχε υπάρξει. Όταν τέθηκε θέμα λίστας Λαγκάρντ και διαπιστώθηκε ότι αυτή είχε «χαθεί», προθυμοποιήθηκε ο Βενιζέλος, ο οποίος είχε στο αρχείο του κρατήσει αντίγραφο υπό μορφή USB,  να την παραδώσει με τον πιο πανηγυρικό και υπεύθυνο τρόπο στο ίδιο το γραφείο του Πρωθυπουργού. Αυτό έγινε κάπου στις αρχές Οκτωβρίου, την πρώτη βδομάδα του μηνός. Ήταν ακριβώς δηλαδή όταν φούντωσε για τα καλά η φημολογία αλλά και όλο αυτό το παραπλανητικό επικοινωνιακό παιχνίδι με τη περιβόητη λίστα, με τον καρβουνιασμένο θησαυρό. Οι επιτροπές της Βουλής πήραν φωτιά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έδινε ρέστα με την κατακεραύνωση των Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλου, Καπελέρη, Διώτη και Στασινόπουλου(και πολύ καλά έκανε και την έκανε τη δουλειά της πολύ καλά).

Μιλάμε λοιπόν για ένα εικοσαήμερο φωτιά. Οι πάντες αναζητούσαν τη λίστα και το περιεχόμενο της δύο χρόνια τώρα και μετά από δυό χρόνια αυτή βρέθηκε και κατεληξε επίσημα και πανηγυρικά στα χέρια του Πρωθυπουργού τελικά. Δυό χρόνια λοιπόν η λίστα-το ιερό δισκοπότηρο της δημοσιογραφικής επιτυχίας, που όλοι λαχταρούσαν να πιάσουν στα χέρια τους-δεν βρίσκονταν πουθενά. Κι όμως σε είκοσι μέρες από όταν παραδόθηκε αυτή λίστα στα πρωθυπουργικά χέρια, μέσα σ’αυτές τις είκοσι μέρες εμφανίστηκε εντελώς ξαφνικά και στον τύπο! Πολύ παράξενη σύμπτωση ομολογουμένως! Όπως έγραψα και πριν η ίδια η λίστα δεν έδειξε να είναι τόσο σημαντική καθεαυτή. Κανείς σημαντικός-εμβληματικά σημαντικός-δεν απειλούνταν μ’αυτή τη λίστα. Άρα μπορούσε ακίνδυνα να γίνει όση σπέκουλα ήθελε αυτός που θα διαχειρίζονταν την τύχη της. Κι επειδή η σπέκουλα δεν άφηνε και πολλά περιθώρια ζημιών, αυτό σήμαινε ότι ήταν ασφαλής τελικά ακόμη και η δημοσίευση της. ΕΔΩ ΑΡΧΙΖΕΙ ΠΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ. Ασφαλώς κανένας Μπαξεβάνης δεν πρόλαβε να κάνει εκείνη την έρευνα που να του δώσει σ’αυτές τις τόσο κρίσιμες για την υπόθεση ημερομηνίες το προϊόν της. Ακόμη και για να βρεις τα τηλέφωνα και τις διασυνδέσεις που θα σε οδηγήσουν στην πηγή, το εικοσαήμερο δεν φτάνει ούτε για τα τηλεφωνικά οδοιπορικά. Προφανώς επιλέχτηκε ο δημοσιογράφος από αυτόν που του παρέδωσε το υλικό, πολύ πριν ο δημοσιογράφος προλάβει να φτάσει-αν είχε ποτέ την πρόθεση να φτάσει, αν είχε κάνει το σχεδιασμό ή καν την προεργασία για κάτι τέτοιο-στη πηγή.

Γίνεται λοιπόν η δημοσίευση. Όλα καλά. Το δημοσιογραφικό σουξέ εξασφαλίστηκε αλλά δεν είχε φτάσει στον κολοφώνα του: είναι τότε που αρχίζει η δεύτερη πράξη του θεάτρου που προαναφέραμε: το σικέ κυνηγητό και η σύλληψη του Μπαξεβάνη. Ο γενναίος δημοσιογράφος τους προκαλούσε τους γερμανοτσολιάδες να τον συλλάβουν, δίνοντας στίγμα ακριβές: διεύθυνση και αριθμό! Και τον συνέλαβαν! Και τον προσήγαγαν! Και τον άφησαν ελεύθερο! Και τον δίκασαν-αυτόφωρο παρακαλώ! Και τον αθώωσαν! Όλα αυτά σε λιγότερο από μια βδομάδα! Το σίγουρο λοιπόν είναι ότι αφενός μεν η λίστα δόθηκε στον Μπαξεβάνη από κάποιον από αυτούς που την είχαν-η λογική αποκλείει όμως όλους τους προηγούμενους των σημερινών, το εξηγήσαμε παραπάνω-και ότι από τη δημοσίευση της λίστας αυτής κανείς δεν ζημιώθηκε αλλά επίσης είναι σφόδρα αμφίβολο ότι και ο ελληνικός λαός θα ωφεληθεί. Ποιος ο σκοπός λοιπόν όλου αυτού του νταβαντουριού; Κανείς! Το αποπροσανατολιστικό νταβαντούρι μόνο και τίποτε άλλο. Τώρα πια κάθε ενδιαφέρον για λίστες έχει ξεθυμάνει στο κοινό. Η ιστορία του πιτσιρικά τσοπάνη με τα πρόβατα και τον ψεύτικο λύκο σε προγραμματική επικοινωνιακή βερσιόν.

Το παράξενο ή μπορεί και όχι τόσο παράξενο, είναι ότι αντί το κράτος να επιδιώξει ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του ζητήματος εξαγωγής μαύρου χρήματος, που σημαίνει ακριβοδίκαια να πιαστούν ΟΛΟΙ όσοι φοροδιέφυγαν, στέκεται σε επιλεκτικές και ενδεικτικές λίστες, που από μόνες τους δεν θεμελιώνουν κατηγορίες. Και το παράξενο είναι ακριβώς αυτό. Ότι αντί εκεί να επικεντρώνει τη δράση του το κράτος, διαχειρίζεται αυτή τη λίστα κατά το επικοινωνιακό δοκούν της στιγμής. Η υπόθεση λίστας Λαγκάρντ και ο τρόπος που τη διαχειρίστηκε το κατεστημένο μέσω της διανομής της στον τύπο, πρόσφερε πολύ κακές υπηρεσίες για το αληθινό πρόβλημα της φοροδιαφυγής και μάλιστα αυτής της κλίμακας. Όποιον και να ρωτήσετε αφενός θα νομίζει ότι ΟΣΟΙ ΥΠΟΠΤΟΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΤΕΚΜΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ ΑΘΩΟΙ-δεν είναι καν ο επισκέπτης της Ελβετίας Θέμος Αναστασιάδης!-και φυσικά μοιάζουν παραιτημένοι από κάθε πιθανότητα να δουν αληθινούς ένοχους να τιμωρούνται. να η υπηρεσία που πρόσφερε αυτή η κοάζουσα και κραυγαλέα δημοσίευση. Βρισκόμαστε πάλι στα ίδια, απλά έχουμε τώρα έναν ήρωα, ήρωα όχι διαφορετικό από τους τοξικούς αρσιβαρίστες Ολυμπιονίκες μας. Σικέ ήρωα δηλαδή.

2 Σχόλια to “Από ποιον διέρρευσε η λίστα Λαγκάρντ; Και προς ποιον;”

  1. Στράβων Αμασεύς Says:

    Πλύστρα Λαγκάρντ.

  2. Παπαρούνα Παπά Says:

    Ωραία τα γράφεις. Δεν πρόσεξες δε ποιον, μεταξύ άλλων, συνηγόρων είχε ο Βαξεβάνης στο Δικαστήριο? Το Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος πριν λίγο καιρό έπνεε μένεα εναντίον άλλου δημοσιογράφου, τον οποίο απειλούσε με μηνύσεις και αγωγές, επειδή δημοσίευσε μια άλλη λίστα, στην οποία φιγουράριζε και το ονοματάκι του. Αυτή του ΣΔΟΕ με τους πολιτικούς που ελέγχονται για φοροδιαφυγή!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: