Το τσογλάνι και η τσουλάρα πλουτάνα (Υποθετικά Σενάρια)

March12CN_JDA_Dress

Πάνε πολλά χρόνια τώρα, που μιλώντας με τη μάνα μου στο περιθώριο των ειδήσεων, τη ρώτησα πώς θα της φαινόταν αν μια πολύ γνωστή επώνυμη και φιλόδοξη κυρία, διεκδικούσε κορυφαίο πολιτικό ρόλο. Πριν προλάβω να αποσώσω την ερώτηση μου, μού απάντησε με την αφοπλιστική ειλικρίνεια των ανεπιτήδευτων απλών ανθρώπων: «είσαι με τα καλά σου; ποια, αυτή η πρόστυχη;» εξηγώντας μου ότι εντόπιζε τη προστυχιά της όχι στο προσωπικό της βίο και τη πολιτεία, όσο στο τι εξέπεμπε, ποιου είδους αύρα-επειδή επρόκειτο για κυρία, αποφεύγω τη λέξη αποφορά και επιλέγω την κλάσεις πολύ ευγενέστερη αύρα!- εξέπεμπε με το όλο της ήθος σαν εκφορά λόγου, συμπεριφοράς και εν γένει στάσης της. Τόβλεπε περισσότερο σαν ηθικοαισθητικό το ζήτημα και όχι ηθικολογικά-η μάνα μου ποτέ της δεν είχε υπάρξει πουριτανή.

Σκέφτομαι τώρα, τόσα χρόνια μετά και με τα βιώματα αυτής της ταπεινωτικής κρίσης να μας έχουν τσακίσει ψυχικά, πόσες είναι πια οι αντιστάσεις μας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα όπως εκείνης της απερίγραπτης κυρίας. Υπάρχει ας πούμε περίπτωση ο ελληνικός λαός, οι κρίσιμες τύχες του, να βρεθούν ποτέ στα χέρια μιας επώνυμης τσουλάρας που μπορεί να είναι διάφορα, από παλαβά αλαζονική πλουτάνα ας πούμε μέχρι κομισάρια των πιο ιδιοτελών και υστερόβουλων επιδιώξεων; Υπάρχει περίπτωση ποτέ μια τέτοια αποκρουστική περσόνα να βρεθεί κάποιος να ικανοποιήσει τις κλιμακτηριακές της ονειρώξεις; Και ποιος μπορεί να είναι αυτός; Τι είδος ήθους μπορεί να κουβαλάει; Εργολαβία της θα εκτελεί σίγουρα αν της τη κάνει αυτή τη χάρη. Βλέπω το σημερινό πολιτικό προσωπικό και δεν μπορώ να βρω κάποιον-στη περίπτωση που βρισκόταν αυτή η Κρουέλα ντε Βιλ τέλος πάντων-που θα έδειχνε πρόθυμος να εκτεθεί δίπλα της. Ο μόνος πιθανός, ο καημένος ο Καρατζαφέρης, βρίσκεται σε δεινή θέση και είναι σίγουρο ότι δεν θα έχει καμιά τέτοια διάθεση-άσε που έτσι κι αλλιώς είναι εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής 2,5 ολόκληρα χρόνια.

Από την άλλη, επειδή κάποιοι υπαινίσσονται κάτι εναντίον του Τσίπρα, θα έλεγα να τον αποκλείσουν εκ προοιμίου από τέτοιες σκέψεις-ο αρχηγός της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν έιναι να συναλλαχθεί πολιτικά με κάποια γυναίκα θα είναι μόνο Κυρία με το κάπα κεφαλαίο-δείγμα τέτοιας γραφής μας έδωσε σήμερα με τη συνάντηση του με την αξιολογότατη Γιάννα Αγγελοπούλου, που χαίρει-ειδικά αυτή-της εκτίμησης της Αριστεράς-εντάξει η δεξιά πάντα κομπλεξική ήταν απέναντι στον περιδεή πλούτο της. Αλλά η Αριστερά-ειδικά όπως αυτή διαμορφώθηκε με το ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής, δεν έχει τέτοια συμπλεγματική σχέση με το πλούτο, γιατί έχει μάθει να στέκει πάνω και πέρα από χρήματα και αυτό που εκτιμά σε ένα πρόσωπο είναι οι αξίες του και η ηθική του και, όπως όλοι διαισθητικά αλλά και βιωματικά ξέρουμε, η Κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου είναι η επιτομή και η απόλυτη προσωποποίηση των πιο υψηλών ηθικών αξιών. Ας ελπίσουμε λοιπόν η Γιάννα Αγγελοπούλου να κόψει το δρόμο σ’αυτή τη «πρόστυχη», όπως την αποκαλούσε υποτιμητικά η μάνα μου, κυρία και με το αναμφισβήτητο ηθικό της κλέος να ξαναομορφύνει τη ζωή μας για άλλη μια φορά όπως μόνο αυτή-ίσως και ο κος Ψινάκης μαζί- τόσο ασυναγώνιστα γνωρίζουν.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: